Belangrijke wijziging voor webshops vanaf 1 juli

Webshops zijn sinds de coronacrisis booming business. Naast de Zalando’s en de Bol.com’s van deze wereld, hebben intussen ook een heleboel Belgische kleinhandelaars de digitale weg naar klanten gevonden, zowel in binnen- als buitenland. Indien u ook verkoopt aan particulieren in het buitenland, moet u wel goed opletten met de btw-regelgeving over ‘verkopen op afstand’. Deze wijzigt immers grondig vanaf 1 juli 2021.

Webshop

Vandaag mag u als Belgische handelaar in beginsel Belgische btw aanrekenen op webshopverkopen aan particulieren in de Europese Unie, tenzij u bepaalde drempels per land zou overschrijden. In de meeste landen liggen die drempels relatief hoog (bv. Nederland: € 100.000, Frankrijk: € 35.000).

Overschrijdt u die drempel toch, dan moet u het btw-tarief toepassen van het land waar de particuliere klant woont, in dat land een btw-aangifte indienen en de btw afdragen.

Nieuwe regelgeving vanaf 1 juli 2021

Vanaf 1 juli wijzigt deze regel over ‘verkopen op afstand’ drastisch. Er geldt vanaf dan enkel nog één globale drempel van € 10.000 voor alle webshopverkopen aan buitenlandse particulieren samen, ongeacht het land waar deze wonen.

Het logische gevolg is dat u als Belgische handelaar veel sneller buitenlandse btw zal moeten aanrekenen. Per land zal u dus moeten nagaan welk btw-tarief er van toepassing is op bepaalde producten (bv. voeding, fietsen, boeken, planten, …). Deze link geeft u een handig overzicht van de btw-tarieven in de Europese Unie.

Heeft u in het eerste half jaar van 2021 reeds voor meer dan € 10.000 heeft verkocht aan particulieren in het buitenland, dan moet u vanaf 1 juli 2021 meteen buitenlandse btw aanrekenen voor uw buitenlandse webshopverkopen.

Er is gelukkig ook goed nieuws…

Om te vermijden dat handelaars met een webshop in quasi elke lidstaat een btw-nummer zouden moeten aanvragen, wordt vanaf 1 juli 2021 het OSS-systeem (“One Stop Shop”) geïntroduceerd. Dit is een belangrijke vereenvoudiging waarbij u slechts 1 globale btw-aangifte per kwartaal moet indienen voor alle buitenlandse webshopverkopen, waarbij de omzet per lidstaat en bijhorende buitenlandse btw wordt aangegeven.

Deze aangifte gebeurt via de Belgische internettoepassing INTERVAT, net zoals uw periodieke btw-aangifte. De buitenlandse btw wordt voldaan via één globale betaling en u bent niet langer verplicht een factuur uit te reiken voor deze verkopen aan particulieren.

Wenst u gebruik maken van het OSS-systeem? Laat het dan zeker weten aan uw dossierverantwoordelijke. Wij zorgen dan voor registratie via INTERVAT (OSS-Unieregeling).

Gerelateerde nieuwsartikels