Algemene voorwaarden Fineko

ARTIKEL 1 - DEFINITIES

1.1 BEROEPSBEOEFENAAR

FINEKO NV, met maatschappelijke zetel te 3600 Genk, Toekomstlaan 38, ingeschreven in het rechtspersonenregister te Antwerpen, afdeling Tongeren, onder nummer 0458.916.007, gecertificeerd fiscaal accountant en lid van het Institute for Tax Advisors and Accountants (ITAA) en onder nummer 50.428.983 (hierna de “Beroepsbeoefenaar”).

De Beroepsbeoefenaar is onderworpen aan de wetgeving betreffende de boekhoudkundige en fiscale beroepen alsmede de gedragsregels, normen en deontologische code uitgevaardigd door het ITAA, raadpleegbaar op volgende website https://www.itaa.be.

1.2 OPDRACHTGEVER

De natuurlijke of rechtspersoon die een beroep doet op de Beroepsbeoefenaar (hierna de “Opdrachtgever”).

De Beroepsbeoefenaar mag als haar Opdrachtgever– gehouden in eigen naam – beschouwen: iedereen die haar een opdracht heeft toevertrouwd (ongeacht de wijze waarop deze werd gegeven, d.w.z. zowel mondeling als schriftelijk), tenzij deze daarbij uitdrukkelijk en schriftelijk te kennen heeft gegeven te handelen als vertegenwoordiger, orgaan, lasthebber, uit naam en voor rekening van een derde en op voorwaarde dat deze de naam, het adres en de overige relevante gegevens van deze derde, lastgever, rechtspersoon of vertegenwoordigde tegelijkertijd met de opdracht aan de B Beroepsbeoefenaar worden verstrekt.

In het geval de Overeenkomst met de Opdrachtgever tevens, rechtstreeks of onrechtstreeks, betrekking heeft op andere aan de Opdrachtgever verbonden ondernemingen (in de zin van artikel 1:20 WVV), zijn deze verbonden ondernemingen tevens gebonden door de bepalingen van de Overeenkomst en maakt de Opdrachtgever zich sterk tot nakoming door deze verbonden ondernemingen van de Overeenkomst.

Indien de Beroepsbeoefenaar een Overeenkomst sluit met meer dan één persoon of rechtspersoon, dan worden onder “Opdrachtgever” alle personen of rechtspersonen begrepen en zijn ze hoofdelijk en solidair gehouden ten aanzien van de Beroepsbeoefenaar.

Een verwijzing naar de “Opdrachtgever” houdt eveneens een verwijzing in naar al zijn rechtsopvolgers.

ARTIKEL 2 - TOEPASSINGSGEBIED

Onderhavige algemene voorwaarden zijn – bij voorrang en met uitsluiting van eventuele algemene voorwaarden van de Opdrachtgever – van toepassing op alle rechtshandelingen, rechtsverhoudingen, elke offerte, opdracht, facturatie, verrichting en/of elke overeenkomst, contractuele en professionele relatie(s) tussen de Beroepsbeoefenaar en de Opdrachtgever.

Deze algemene voorwaarden vormen samen met de opdrachtbrief of opdrachtbrieven en eventuele bijzondere voorwaarden de volledige overeenkomst tussen de Opdrachtgever en de Beroepsbeoefenaar, en vervangen elke eerdere/mondelinge afspraak, hierna de “Overeenkomst”.

Het geven van een opdracht aan de Beroepsbeoefenaar geldt als uitdrukkelijke aanvaarding, zonder enige beperking noch voorbehoud, van deze algemene voorwaarden. Door deze handeling erkent de Opdrachtgever onderhavige algemene voorwaarden gelezen en begrepen te hebben, en aanvaardt hij de uitsluitende toepasselijkheid en voorrang hiervan.

Afwijkingen dienen, met uitzondering van hetgeen bepaald wordt in artikel 15.8, uitdrukkelijk en schriftelijk door beide partijen te worden aanvaard. Geen enkele afwijking kan worden ingeroepen als algemene regel. In geval van tegenstrijdigheid tussen de inhoud van onderhavige algemene voorwaarden enerzijds en de opdrachtbrief en/of bijzondere voorwaarden anderzijds, hebben de opdrachtbrief resp. de bijzondere voorwaarden voorrang.

Artikel 3 - TOTSTANDKOMING VAN DE OVEREENKOMST

Behoudens andersluidend beding in de opdrachtbrief komt de Overeenkomst tot stand en vangt ze aan:

  • hetzij op het moment dat de door de Opdrachtgever ondertekende opdrachtbrief door de Beroepsbeoefenaar in ontvangst wordt genomen en door haar mede wordt ondertekend;
  • hetzij op het moment dat de Beroepsbeoefenaar aanvangt met de uitvoering van de opdracht op verzoek van de Opdrachtgever, indien deze aanvang op een vroeger tijdstip zou plaatsvinden.

Indien de Beroepsbeoefenaar de door de Opdrachtgever ondertekende opdrachtbrief nog niet heeft ontvangen, worden alle rechtshandelingen, rechtsverhoudingen en professionele relaties tussen partijen in elk geval beheerst door onderhavige algemene voorwaarden en de eventuele bijzondere voorwaarden in het ontwerp van opdrachtbrief, vanaf het ogenblik en voor zover deze opdrachtbrief hetzij per brief, hetzij per elektronische post, hetzij persoonlijk door overhandiging aan de Opdrachtgever werden overgemaakt met het oog op ondertekening.

ARTIKEL 4 - DUUR EN OPZEGGING OVEREENKOMST

4.1. RECURRENTE OPDRACHTEN

4.1.1. DEFINITIE

Onder “recurrente opdracht” wordt verstaan: de opdracht die bestaat uit opeenvolgende prestaties van eenzelfde aard die tegen bepaalde op voorhand bekende termijnen moeten worden uitgevoerd.

4.1.2. DUUR EN EINDE VAN DE OVEREENKOMST

Tenzij er in de opdrachtbrief een termijn wordt vermeld, wordt de Overeenkomst voor een recurrente opdracht geacht voor onbepaalde duur te zijn aangegaan.

Beide partijen kunnen op elk ogenblik de Overeenkomst beëindigen, met inachtneming van volgende voorwaarden:

  • de opzegging dient schriftelijk (per aangetekende brief of email) ter kennis worden gebracht aan de andere partij;
  • er dient een opzeggingstermijn nageleefd te worden van één (1) maand.

De opzeggingstermijn gaat in op de derde dag van de maand die volgt op de ter post afgestempelde datum van de aangetekende brief. Deze termijn kan, ter keuze van de Opdrachtgever als hij de opzeg geeft en indien hieromtrent niets bepaald in de Overeenkomst of anderszins uitdrukkelijk en schriftelijk overeengekomen is, worden vervangen door een forfaitaire opzeggingsvergoeding van 25% van de erelonen en kosten die overeenstemmen met de prestaties die gewoonlijk door de Beroepsbeoefenaar werden geleverd met betrekking tot een volledig boekjaar of desgevallend kalenderjaar of werden geoffreerd indien er geen volledig boekjaar of desgevallend kalenderjaar is verstreken, onverminderd vergoeding van de kosten voor prestaties geleverd naar aanleiding van of na de beëindiging van de Overeenkomst, waaronder eveneens worden verstaan: de kosten voor het klaarmaken en overdragen van het dossier aan de Opdrachtgever of zijn gevolmachtigde.

Tijdens de opzeggingstermijn blijven de voorschriften van de opdrachtbrief en onderhavige algemene voorwaarden onverkort van kracht. Tijdens de opzeggingstermijn zullen de prestaties van de Beroepsbeoefenaar zich beperken tot de in de opdrachtbrief overeengekomen recurrente opdrachten voor zover deze noodzakelijk zijn voor de naleving van de boekhoudkundige, fiscale en wettelijke verplichtingen van de Opdrachtgever, behoudens andersluidend akkoord tussen partijen. Een afzonderlijke overeenkomst kan worden gesloten voor overige prestaties die na de beëindiging van de Overeenkomst zullen worden geleverd, doch die betrekking hebben op de periode waarin de Overeenkomst nog van kracht was.

4.2. NIET-RECURRENTE OPDRACHTEN

4.2.1. BEPALING

Opdrachten die niet vallen onder de definitie voorzien in punt 4.1.1., worden als niet-recurrente opdrachten beschouwd.

4.2.2. DUUR EN EINDE VAN DE OVEREENKOMST

Behoudens andersluidende bepaling wordt de Overeenkomst met betrekking tot een niet-recurrente opdracht geacht voor bepaalde duur te zijn gesloten.

Ze eindigt door de uitvoering van de opdracht en, indien dit van toepassing is gelet op de aard van de opdracht, door de levering van de overeengekomen prestaties.

In toepassing van art. 1794 oud BW, en desgevallend, in afwijking van art. 2004 oud BW, heeft de Opdrachtgever het recht om de Overeenkomst voor de afloop van de niet-recurrente opdracht, te beëindigen. De Opdrachtgever dient de Overeenkomst desgevallend vroegtijdig te beëindigen middels aangetekende brief die uitwerking heeft de derde dag die volgt op de ter post afgestempelde datum van de aangetekende brief. In dat geval is de Beroepsbeoefenaar gerechtigd op betaling van de erelonen en kosten m.b.t. de reeds verrichte werkzaamheden, vermeerderd met een forfaitaire schadeloosstelling gelijk aan de erelonen en kosten die nog verschuldigd zijn op de uit te voeren werken.

4.3. AFHANDELING

Na de beëindiging van de Overeenkomst, op welke wijze of om welke reden dan ook, worden alle data, documenten, stukken, boeken en bescheiden die toebehoren aan de Opdrachtgever ter beschikking gesteld van de Opdrachtgever of zijn gevolmachtigde. De Beroepsbeoefenaar beschikt hiervoor over een minimale termijn van één (1) maand, te rekenen vanaf de datum van kennisgeving van de beëindiging. Indien de Overeenkomst wordt beëindigd door de Opdrachtgever, is deze, onverminderd een eventueel te betalen opzeggingsvergoeding cfr. art. 4.1.2. resp. 4.2.2., steeds een forfaitaire administratieve vergoeding verschuldigd aan de Beroepsbeoefenaar van € 250 (excl. btw) voor het klaarmaken en overdragen van het dossier aan de Opdrachtgever of zijn gevolmachtigde. De Opdrachtgever maakt geen aanspraak op enige vergoeding indien de beëindiging van de Overeenkomst uitgaat van de Beroepsbeoefenaar.

ARTIKEL 5 - DE OPDRACHT

De opdracht van de Beroepsbeoefenaar wordt steeds limitatief gedefinieerd in de opdrachtbrief of addenda bij de opdrachtbrief.

De Beroepsbeoefenaar heeft niet als opdracht de juistheid, volledigheid en getrouwheid van de boekhouding, jaarrekening en tussentijdse toestanden te verifiëren of te attesteren. De Beroepsbeoefenaar heeft evenmin als opdracht het ontdekken van eventuele fraude, dan wel na te zien, te verifiëren of te attesteren of de boekhouding gevoerd wordt en de jaarrekening opgemaakt wordt conform de wettelijke bepalingen terzake.

De taak van Beroepsbeoefenaar bestaat enkel in het verwerken van boekhoudkundige stukken, het technisch en mechanisch voorbereiden van de jaarrekening en tussentijdse toestanden en haar fiscale en juridische bijlagen, dit alles op basis van de door het bestuursorgaan vastgestelde waarderingsregels, de goedgekeurde boekingen en de overgemaakte en/of voorgelegde stukken en informatie.

De Opdrachtgever is zelf verantwoordelijk voor de bewaring van de aan de Beroepsbeoefenaar overgemaakte (boekhoudkundige) stukken en bescheiden en dit gedurende de toepasselijke wettelijke termijnen. Tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk anders overeengekomen, rust er op de Beroepsbeoefenaar geen bewarings- of archiveringsverplichting met betrekking tot documenten, communicatie, informatie of gegevens van de Opdrachtgever en is de Beroepsbeoefenaar niet gehouden om originele stukken of bescheiden dan wel enige andere informatie of gegevens voor de Opdrachtgever te bewaren.

In geen geval zal de opdracht bestaan in een inmenging door de beroepsbeoefenaar in het beheer van de (onderneming van de) opdrachtgever. De opdrachtgever is als enige verantwoordelijk voor zijn strategische keuzes en voor de daaruit voortvloeiende resultaten.

ARTIKEL 6 - ONMIDDELLIJKE BEËINDIGING EN BEËINDIGING OM BEPAALDE REDEN(EN)

6.1. De Overeenkomst kan, onverminderd de eventuele aansprakelijkheid door elk van beide partijen bij aangetekend schrijven door de andere partij worden beëindigd, onmiddellijk, zonder inachtneming van enige ingebrekestelling en zonder inachtneming van enige opzegtermijn, schadevergoeding of beëindigingsvergoeding, in geval van:

  • ernstige contractuele wanprestatie begaan door de andere partij. Als ernstige contractuele wanprestatie wordt aangemerkt een substantiële of herhaaldelijke tekortkoming in de uitoefening van de verplichtingen of taken ingevolge deze Overeenkomst en/of algemene voorwaarden resp. bijzondere voorwaarden, in het bijzonder de artikelen 8.2. en 8.3. (waaronder de niet of niet-tijdige aanlevering van info/stavingstukken alsook de niet of niet-tijdige betaling van erelonen), en indien deze tekortkoming niet verholpen is binnen de vijftien (15) kalenderdagen nadat deze door middel van een aangetekend schrijven aan de tekortkomende partij werd ter kennis gebracht; of
  • indien één der partijen zich schuldig maakt aan enige bedrieglijke, criminele, kwaadwillige handeling of grove fout op dergelijke wijze dat naar het redelijke oordeel van de andere partij, de uitvoering van deze Overeenkomst of haar zakelijke activiteiten, haar reputatie, haar goodwill of imago hierdoor dermate negatief wordt aangetast of zou kunnen worden aangetast dat een verdere samenwerking niet meer mogelijk blijkt.

6.2. De Beroepsbeoefenaar is daarnaast, onverminderd de eventuele aansprakelijkheid van de Opdrachtgever, gerechtigd de Overeenkomst op elk ogenblik, zonder inachtneming van enige opzeggingstermijn en zonder recht op schadevergoeding of beëindigingsvergoeding, te beëindigen indien er redenen zijn die de voortzetting van de professionele samenwerking onmogelijk maken, zoals:

  • omstandigheden die de onafhankelijkheid van de Beroepsbeoefenaar in het gedrang brengen; of
  • omstandigheden die de Beroepsbeoefenaar in een met de deontologische, professionele en/of wettelijke normen tegenstrijdige positie brengen; of
  • omstandigheden die de uitvoering van de opdracht(en) van de Beroepsbeoefenaar onmogelijk maken; of- wanneer het wederzijds vertrouwen tussen partijenzodanig is aangetast dat een verdere samenwerking niet meer mogelijk is; of
  • in geval van invereffeningstelling, procedure van (vroegtijdige) ontbinding, stopzetting van activiteiten, kennelijk onvermogen of het niet langer solvabel zijn van de Opdrachtgever.

6.3. Naargelang de omstandigheden kan de Beroepsbeoefenaar zijn beslissing laten voorafgaan door een waarschuwing of een aanmaning aan de Opdrachtgever, zonder dat er in hoofde van de Beroepsbeoefenaar enige verplichting tot voorafgaande ingebrekestelling bestaat.

Wanneer de Beroepsbeoefenaar de Overeenkomst stopzet, wijst de Beroepsbeoefenaar de Opdrachtgever op de rechtshandelingen die dringend en noodzakelijk moeten worden gesteld ter vrijwaring van zijn of haar rechten, en waarvoor zij opdracht had gekregen.

6.4. In geval de Opdrachtgever het faillissement aanvraagt, in staat van faillissement zou zijn verklaard, de faillissementsvoorwaarden kennelijk zijn vervuld of indien de Opdrachtgever een aanvraag heeft ingediend tot gerechtelijke reorganisatie zoals voorzien in Titel V van het WER, of bij kennelijk onvermogen van de Opdrachtgever is de Overeenkomst van rechtswege, zonder recht op schadevergoeding in hoofde van de Opdrachtgever, ontbonden.

6.5. In geval van onmiddellijke beëindiging in de zin van dit artikel, is de Beroepsbeoefenaar steeds gerechtigd op betaling van de erelonen en kosten m.b.t. de reeds uitgevoerde werkzaamheden.

Bovendien, in geval van een wanprestatie in hoofde van de Opdrachtgever, behoudt de Beroepsbeoefenaar zich het recht voor om bij beëindiging van de Overeenkomst ten nadele van de Opdrachtgever, een forfaitaire verbrekingsvergoeding te vorderen die gelijk is aan de opzeggingsvergoeding zoals bepaald in artikel 4.1.2. resp. 4.2.2. hierboven, onverminderd het recht van de Beroepsbeoefenaar om een hogere schadevergoeding te vorderen indien de werkelijke schade hoger zou zijn.

ARTIKEL 7 - OPSCHORTING VAN DE UITVOERING VAN DE VERBINTENISSEN

In geval van niet-nakoming, niet-correcte of niet-tijdige, geheel of gedeeltelijke, uitvoering door de Opdrachtgever van zijn of haar verbintenis(sen), waaronder niet-betaling van de erelonen, vergoedingen, kosten, forfaits of voorschot(ten), is de Beroepsbeoefenaar gerechtigd de uitvoering van haar verbintenis(sen) geheel of gedeeltelijk op te schorten of uit te stellen totdat de Opdrachtgever aan zijn of haar verbintenis(sen) heeft voldaan. Dit alles onverminderd het betalen van een schadevergoeding door de in gebreke gebleven Opdrachtgever.

De Beroepsbeoefenaar brengt de Opdrachtgever schriftelijk op de hoogte van haar voornemen haar verbintenis(sen) op te schorten of uit te stellen. Indien er na de aanvang van de schorsing of het uitstel van uitvoering, rechtshandelingen dringend en noodzakelijk moeten worden gesteld ter vrijwaring van de rechten van de Opdrachtgever, en waarvoor de Beroepsbeoefenaar opdracht had gekregen, wijst zij de Opdrachtgever hierop.

De prestaties van de Beroepsbeoefenaar blijven opgeschort zolang de Opdrachtgever haar verplichtingen niet nakomt, tenzij partijen anders (schriftelijk) overeenkomen. De Beroepsbeoefenaar kan in geen enkel geval aansprakelijk worden gesteld voor eventuele nadelige gevolgen of (directe of indirecte) schade die de Opdrachtgever of derden hierdoor zouden lijden, voortvloeiend uit de opschorting van de prestaties.

Alle kosten en lasten voortvloeiend uit de opschorting of het uitstel zijn ten laste van de Opdrachtgever. De Beroepsbeoefenaar is in alle omstandigheden gerechtigd op betaling van de erelonen en kosten m.b.t. de reeds verrichte prestaties. In geen geval is de Opdrachtgever gerechtigd om zijn of haar betalingsverplichtingen op te schorten.

De opschorting van prestaties in de zin van dit artikel doet geen afbreuk aan het recht tot onmiddellijke beëindiging van de Overeenkomst door de Beroepsbeoefenaar.

ARTIKEL 8 - RECHTEN EN PLICHTEN VAN DE PARTIJEN

8.1. RECHTEN EN PLICHTEN VAN DE BEROEPSBEOEFENAAR

De Beroepsbeoefenaar voert de haar toevertrouwde opdracht uit in volledige onafhankelijkheid, met inachtneming van de toepasselijke wetgeving en in overeenstemming met de geldende normen, krachtens een middelenverbintenis.

Tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk anders overeengekomen, verbindt de Beroepsbeoefenaar zich er niet toe om enige hetzij wettelijke, hetzij contractuele verplichtingen van de Opdrachtgever na te komen of om enige verantwoordelijkheid op te nemen betreffende de activiteiten of verrichtingen van de Opdrachtgever.

De Beroepsbeoefenaar kan zich, naar haar vrije keuze, laten bijstaan door medewerkers of deskundigen, en de uit de Overeenkomst voortvloeiende opdracht(en) geheel of gedeeltelijk laten uitvoeren door (een) aangestelde(n) of deskundige(n), in welk geval de Beroepsbeoefenaar gerechtigd is de informatie en stukken die hij van de Opdrachtgever heeft ontvangen, ter beschikking te stellen van deze aangestelden of derde deskundigen. De Beroepsbeoefenaar, evenals zijn gevolmachtigde(n) of aangestelde(n), zijn tot het beroepsgeheim gehouden, onder voorbehoud evenwel van toepassing van de bepalingen van de wetgeving en reglementering tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme.

Tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk anders overeengekomen valt het nazien en/of verbeteren van de (jaar-)rekeningen, fiscale aangiften, boekhouding, stukken en/of andere bescheiden op fouten of tekortkomingen begaan in de boekjaren die de aanvang van de opdracht voorafgaan, geheel buiten de verantwoordelijkheid van de Beroepsbeoefenaar en maakt dit geen deel uit van haar opdracht.

De Beroepsbeoefenaar is niet verplicht de juistheid en volledigheid na te gaan van de informatie die de Opdrachtgever en/of diens aangestelde(n) hem overmaken, noch de betrouwbaarheid van de documenten, akten, contracten, inventarissen, facturen en bewijsstukken van alle aard, die hem door de Opdrachtgever worden toevertrouwd of voorgelegd als zijnde bewijskrachtige stukken of als stukken die als dusdanig moeten dienen. De uitvoering van de opdracht(en) van de Beroepsbeoefenaar is, tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk anders overeengekomen, niet specifiek gericht op het ontdekken van of controleren op fraude, schriftvervalsing of andere misdrijven, onrechtmatigheden of onwettigheden. Alle door de Opdrachtgever overgemaakte stukken, documenten of allerhande informatie worden geacht volledig en correct te zijn.

De Beroepsbeoefenaar, evenals haar gevolmachtigde(n) of aangestelde(n), zijn tot het beroepsgeheim gehouden, overeenkomstig de Wet van 17 maart 2019 betreffende de beroepen van accountant en belastingadviseur en de toepasselijke plichtenleer, onder voorbehoud van toepassing van de bepalingen van de wetgeving en reglementering tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme.

8.2. RECHTEN EN PLICHTEN VAN DE OPDRACHTGEVER

De Opdrachtgever en/of zijn aangestelde(n) zijn verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van de door hen aangeleverde documenten en/of de door hen verstrekte informatie.

De Opdrachtgever verbindt er zich uitdrukkelijk toe:

  • de Beroepsbeoefenaar alle documenten, (bewijskrachtige) stavingstukken, data, gegevens en informatie, die nodig zijn voor de uitvoering van de opdracht tijdig en nauwgezet ter beschikking te stellen;
  • de verbintenis(sen) voortvloeiende uit de Overeenkomst na te komen;
  • elk gegeven, elke gebeurtenis of ontwikkeling die enige invloed zou kunnen hebben op de uitvoering van de opdracht schriftelijk ter kennis te brengen van de Beroepsbeoefenaar. Zo zal de Opdrachtgever de Beroepsbeoefenaar schriftelijk in kennis stellen van elk niet-nakomen van een betalingsverplichting, en dit vanaf de eerste vervaltermijn, ten aanzien van eender welke fiscale of sociale administratie, alsook eender welke andere schuldeiser;
  • indien de Beroepsbeoefenaar hierom verzoekt, schriftelijk te bevestigen dat de verschafte documenten, inlichtingen en uitleg juist en volledig zijn;
  • na te gaan of de door de Beroepsbeoefenaar geleverde documenten en staten overeenstemmen met zijn of haar verwachtingen en met de door hem of haar verschafte informatie, en indien dit niet het geval is, de Beroepsbeoefenaar hiervan onverwijld en schriftelijk op de hoogte te brengen
  • de Beroepsbeoefenaar alle bevoegdheden te verlenen die nodig zijn voor een goede uitvoering van de opdracht en die de Beroepsbeoefenaar op verzoek van derden kan voorleggen
  • de erelonen van de Beroepsbeoefenaar te betalen overeenkomstig artikel 9;

De Opdrachtgever is als enige verantwoordelijk voor alle management- en beleidsbeslissingen met betrekking tot de door de Beroepsbeoefenaar geleverde diensten en adviezen, het gebruik of de implementatie van de uitkomsten ervan, alsmede voor de vaststelling of de geleverde diensten resp. adviezen die geschikt zijn voor het beoogde doel.

Wanneer de Opdrachtgever informatie, stukken of documentatie van derden gebruikt of aan de Beroepsbeoefenaar verstrekt, zorgt de Opdrachtgever ervoor dat hij van deze derden alle nodige toelatingen heeft verkregen teneinde de Beroepsbeoefenaar in staat te stellen de Overeenkomst uit te voeren.

De Opdrachtgever is steeds als enige verantwoordelijk voor alle voor de opdracht(en) of diensten vereiste vergunningen en toelatingen. Eventuele schadevergoeding(en), boetes of vertragingen en, in het algemeen, de gevolgen van stopzetting van de opdracht(en) of diensten naar aanleiding van het voorgaande vallen integraal en uitsluitend ten laste van de Opdrachtgever. De Opdrachtgever erkent op de hoogte te zijn dat de Beroepsbeoefenaar gehouden is tot naleving van de bepalingen van de wetgeving en reglementering tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld en financiering van terrorisme. De Opdrachtgever verbindt er zich toe de Beroepsbeoefenaar onverwijld alle informatie en/of (onderbouwende) documenten, met inbegrip van het verstrekken van de correcte en volledige gegevens inzake woonplaats, de identiteitskaarten (zo vereist en toegelaten), de uiteindelijke begunstigden, en iedere wijziging, te bezorgen die in toepassing van voormelde of andere wetgeving zouden worden opgevraagd.

8.3. VERTROUWELIJKHEID

Alle informatie, documenten, gegevens en data, ongeacht de aard en mededelingswijze ervan, zowel mondeling als schriftelijk of op een duurzame drager (analoog of digitaal) ter beschikking gesteld, met inbegrip van bedrijfsinformatie, zakelijke, financiële, commerciële en/of technische informatie, knowhow, bedrijfsgeheimen, businessplannen, strategie gerelateerde informatie, projecties, vergoedingen, intellectuele eigendomsrechten, uitvindingen of andere creaties, processen, software, persoonsgegevens, klantengegevens e.d. alsook elke andere informatie, gegevens en bijzonderheden over een partij of die verband houden met een partij of diens activiteiten, met inbegrip van vertrouwelijke informatie met betrekking tot (het sluiten, de uitvoering en/of de beëindiging van) de Overeenkomst, die door één van de partijen in het kader van de Overeenkomst worden overgemaakt, zijn en blijven strikt vertrouwelijk en zullen niet aan derden worden overgemaakt zonder de schriftelijke toestemming van de andere partij.

Voormelde vertrouwelijkheidsverbintenis voor partijen geldt zowel tijdens de duur van de Overeenkomst als gedurende minstens een periode van tien (10) jaar na beëindiging ervan.

Vertrouwelijke informatie mag krachtens de Overeenkomst enkel worden bekendgemaakt aan personeel, aangestelden en/of onderaannemers van één van de partijen die redelijkerwijs geacht worden toegang tot deze informatie nodig te hebben met het oog op de uitvoering van de Overeenkomst. Alle door een partij verwezenlijkte of aan de andere partij toevertrouwde documenten met betrekking tot de Overeenkomst of opdracht(en), zijn en blijven exclusieve eigendom van de partij in kwestie.

Onverminderd de vertrouwelijkheidsverbintenissen in dit artikel, heeft de Beroepsbeoefenaar het recht om de (onderneming van de) Opdrachtgever te vermelden als referentie. Evenwel zal de Beroepsbeoefenaar voor het vermelden van de Opdrachtgever in het kader van marketing of publiciteit steeds vooraf de toestemming van de Opdrachtgever vragen.

8.4. VERBOD OP AFWERVING

De Opdrachtgever en de Beroepsbeoefenaar verbinden zich er uitdrukkelijk toe om, behoudens voorafgaandelijk schriftelijk akkoord van de andere partij, tijdens de hele duur van de Overeenkomst en tijdens een periode van twaalf (12) maanden na de beëindiging ervan, ongeacht de reden van beëindiging, (i) geen personeelslid of zelfstandig medewerker, in het bijzonder deze(n) betrokken bij de uitvoering van de Overeenkomst, rechtstreeks of onrechtstreeks, ongeacht op welke wijze, zij het in samenwerking met of in naam van enig ander persoon, in gelijk welke hoedanigheid, bezoldigd of onbezoldigd, af te werven en/of in dienst te nemen, en/of (ii) hem/haar rechtstreeks of onrechtstreeks prestaties te laten uitvoeren buiten het kader van een Overeenkomst tussen de Opdrachtgever en de Beroepsbeoefenaar, en/of (iii) hem/haar te overhalen hun overeenkomst of samenwerking met de Beroepsbeoefenaar resp. Opdrachtgever te beëindigen of zich op enige andere manier op nadelige wijze te mengen in de overeenkomst of samenwerking met de Beroepsbeoefenaar resp. Opdrachtgever.

Elke overtreding van dit verbod zal aanleiding geven tot een eenmalige forfaitaire schadevergoeding verschuldigd door de overtredende partij ten bedrage van € 25.000.

Partijen erkennen dat de bepalingen van huidig artikel redelijk en noodzakelijk zijn om hun legitieme belangen te beschermen. Partijen bevestigen voorts dat voornoemd bedrag een correcte en billijke inschatting is van de potentiële schade, onverminderd het recht van de schadelijdende partij om hogere schade te bewijzen en hiervoor vergoeding te vorderen. Indien één van deze bepalingen uit huidig artikel wordt geacht de beperkingen qua tijd, geografisch toepassingsgebied of omvang, of andere limieten opgelegd door de wet, te overschrijden, dan zal deze bepaling niet nietig zijn, maar worden partijen geacht te zijn overeengekomen dat deze bepaling wordt verminderd tot het maximum dat is toegestaan onder het toepasselijk recht, en zal elke bepaling van huidig artikel die deze limieten overschrijdt, van rechtswege overeenkomstig worden aangepast.

ARTIKEL 9 - ERELONEN

9.1. ALGEMEEN

De door de Beroepsbeoefenaar uit te voeren opdracht zal door de Opdrachtgever in beginsel vergoed worden in regie overeenkomstig de op dat moment toepasselijke ereloontarieven van de Beroepsbeoefenaar, welke worden vastgesteld overeenkomstig de geldende wettelijke en reglementaire bepalingen, van toepassing op de Beroepsbeoefenaar.

De ereloontarieven zijn afhankelijk van het ervaringsniveau van de betrokken medewerkers van de beroepsbeoefenaar en van de aard van de opdracht. Hoe complexer en/of hoe dringender de opdracht, hoe hoger het vereiste niveau van de medewerker en bijgevolg het uurtarief kan zijn.

Beroepsbeoefenaar is gerechtigd om zijn tarieven aan te passen in functie van complexiteit en omvang van de opdracht, de bijzondere kwalificaties van de Beroepsbeoefenaar en de algemene kosten van zijn bedrijvigheid.

De toepasselijke tarieven worden steeds vermeld in de opdrachtbrief en zijn periodiek aanpasbaar overeenkomstig artikel 9.2.

Alle tarieven zijn steeds exclusief btw en eventuele andere heffingen van overheidswege, van welke aard ook, met inbegrip van nieuwe belastingen, taksen of heffingen die na de totstandkoming van de Overeenkomst zouden worden ingevoerd, die steeds integraal ten laste van de Opdrachtgever vallen.

De kosten en erelonen zijn verschuldigd naarmate de prestaties ten behoeve van de Opdrachtgever worden verricht, ook al is de opdracht niet noodzakelijk (volledig) beëindigd. Wanneer op vraag van de Opdrachtgever een opdracht dient uitgesteld te worden ten overstaan van de overeengekomen termijn, heeft de Beroepsbeoefenaar het recht haar prestaties reeds aan te rekenen.

De Beroepsbeoefenaar zal voorgeschoten en door te rekenen kosten, die in de regel integraal ten laste van de Opdrachtgever zijn, periodiek, naarmate de werkzaamheden vorderen en in overeenstemming met de toepasselijke fiscale wetgeving, aanrekenen aan de Opdrachtgever door middel van een factuur.

9.2. INDEXATIE EN AANPASBAARHEID

De erelonen, forfaits, vergoedingen en de tarieven van de Beroepsbeoefenaar worden minstens eenmaal per jaar, van rechtswege en zonder enige voorafgaande kennisgeving daartoe, aangepast aan indexaties, wijzigingen van lonen, lasten, taksen, heffingen, kosten, marktevoluties of een andere prijsbepalende factor. De aanpassing is dus geenszins beperkt tot de algemene indexatie van de prijzen overeenkomstig de gezondheids- of consumptieprijzenindex.

De Opdrachtgever kan op eerste verzoek inzage krijgen in de gewijzigde tarieven.

9.3. BETALINGSVOORWAARDEN

Facturen en/of ereloonnota’s zijn betaalbaar uiterlijk binnen de dertig (30) dagen na factuurdatum, tenzij anders wordt vermeld op de betreffende factuur. De Beroepsbeoefenaar kan in uitzonderlijke gevallen een korting, commerciële tegemoetkoming of betalingsuitstel toestaan. Deze toekenning kan in geen enkel geval een recht naar de toekomst doen ontstaan. Niet-betaling of laattijdige betaling, geheel of gedeeltelijk, legt van rechtswege en zonder dat enige ingebrekestelling vereist is, de verplichting ten laste van de Opdrachtgever tot betaling van een intrest op het nog verschuldigde bedrag, te betalen per dag vertraging à rato van 10% op jaarbasis. Naast de verwijlinteresten worden bij gebreke aan betaling op de vervaldag de factuurbedragen van rechtswege en zonder ingebrekestelling forfaitair verhoogd met 10%, met een minimum van € 250 , dit ten titel van uitdrukkelijk tussen partijen overeengekomen schadevergoeding, dit alles onverminderd het recht van de Beroepsbeoefenaar om een hogere schadevergoeding te vorderen indien de werkelijk geleden schade hoger is en onverminderd de dwingende wetsbepalingen voor consumenten (in het bijzonder Boek XIX Wetboek Economisch Recht).

Verder zijn bij de invordering van onbetaalde facturen, in het geval de Opdrachtgever in het ongelijk wordt gesteld door de bevoegde rechtbank, alle (buitengerechtelijke en gerechtelijke) invorderingskosten integraal voor rekening van de Opdrachtgever (onverminderd de voorgaande beperkingen voor consumenten en de dwingende wetgeving ter zake, in het bijzonder Boek XIX Wetboek Economisch Recht).

Ontvangen betalingen worden eerst aangerekend op de verschuldigde kosten, vervallen intresten en schadevergoedingen, vervolgens op de hoofdsom van de oudste vervallen factuur (hoofdsom).

Ingeval van niet-betaling heeft de Beroepsbeoefenaar het recht om haar opdracht en/of prestaties tijdelijk te schorsen overeenkomstig artikel 7 of definitief te beëindigen overeenkomstig artikel 6, zonder dat dit aanleiding kan geven op enig recht op schadevergoeding in hoofde van de Opdrachtgever.

De niet-betaling op de vervaldag van één enkele factuur maakt het verschuldigd saldo van al de andere, zelfs niet-vervallen facturen van rechtswege onmiddellijk opeisbaar. Hetzelfde geldt bij gehele of gedeeltelijke niet-tijdige betaling van hoger vermelde nalatigheidsinteresten en schadebeding. Indien de Opdrachtgever uit meerdere personen (natuurlijke of rechtspersonen) bestaat, zijn deze hoofdelijk en ondeelbaar gehouden tot de betalingen waartoe de Overeenkomst met de Beroepsbeoefenaar hen verplicht.

9.4. VOORSCHOTTEN - WAARBORGEN

De Beroepsbeoefenaar kan een of meerdere voorschotten vragen, onverminderd de aanrekening van gebeurlijke forfaits, ongeacht de opdracht al dan niet werd beëindigd. Deze voorschotten worden verrekend in de eindstaat van kosten en erelonen. De Beroepsbeoefenaar behoudt zich tevens het recht voor op ieder ogenblik van de uitvoering van de Overeenkomst een waarborg of garantie te eisen van de Opdrachtgever.

De Beroepsbeoefenaar is gerechtigd aanvullende honoraria in rekening te brengen in geval van gebeurtenissen die buiten zijn macht liggen (waaronder enig handelen of nalaten van de Opdrachtgever), zijn mogelijkheid aantasten om de diensten uit te voeren zoals deze oorspronkelijk gepland of overeengekomen waren, of indien de Opdrachtgever aanvullende werkzaamheden van de Beroepsbeoefenaar verlangt.

De Beroepsbeoefenaar kan tijdens de uitvoering van de Overeenkomst te allen tijde tussentijdse facturen opmaken. Deze tussentijdse aanrekeningen mogen gefactureerd worden ongeacht of de opdracht al dan niet werd beëindigd. Tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk anders overeengekomen, gelden deze tussentijdse facturen ten titel van aanrekening en niet als voorschot.

9.5. BETWISTING VAN STAAT VAN KOSTEN EN ERELONEN

Alle betwistingen van kosten en erelonen dienen via aangetekend schrijven binnen de tien (10) dagen na factuurdatum gemotiveerd geformuleerd te worden aan de Beroepsbeoefenaar, zonder dat deze laatste gehouden is hierop te antwoorden. Indien geen (tijdige) betwisting de Beroepsbeoefenaar bereikt, wordt verondersteld dat de Opdrachtgever akkoord gaat met de gefactureerde prestaties en afstand te hebben gedaan van elk (vorderings)recht lastens de Beroepsbeoefenaar of haar aangestelden. Elke klacht of betwisting na voormelde termijn wordt als vervallen en onontvankelijk beschouwd.

Een klacht of betwisting verleent de Opdrachtgever niet het recht om de Overeenkomst te ontbinden, noch het recht om de inontvangstneming of de betaling van de diensten of opdracht(en) te weigeren of zijn betalingsverplichtingen op te schorten, noch het recht om schadevergoeding te eisen.

ARTIKEL 10 - FORFAITAIRE ERELONEN EN BUDGETTEN

10.1. Indien op verzoek van één der partijen bij ondertekening van de opdrachtbrief of op enig ander tijdstip een forfaitair ereloon en/of budget werd vooropgesteld, geldt dit steeds voor de limitatief omschreven opdracht.

10.2. Elk forfaitair ereloon en/of budget is steeds gebaseerd op (i) op dat ogenblik geldende erelonen en tarieven (ii) het geschatte werkvolume en vermoedelijke tijdsbesteding door de Beroepsbeoefenaar, (iii) de door de Opdrachtgever verstrekte gegevens oa. m.b.t. zijn of haar interne organisatie, (iv) de moeilijkheidsgraad van het dossier en/of bijzondere kwalificaties van de (medewerkers van de) Beroepsbeoefenaar, (v) de aard van de activiteit van de Opdrachtgever en alle andere aspecten die een invloed kunnen hebben op de omvang van de werklast. Indien één van deze factoren in de toekomst zou wijzigen of indien bijzondere omstandigheden dit rechtvaardigen, zullen de forfaitaire erelonen en/of budgetten overeenkomstig worden aangepast.

10.3. Bij het vooropstellen van een forfaitair ereloon en/of budget, wordt er steeds van uitgegaan dat alle informatie, die noodzakelijk is om de prestaties uit te voeren, door de Opdrachtgever tijdig ter beschikking wordt gesteld, en dat deze informatie volledig, accuraat en gestructureerd is, dit onder meer in uitvoering van de eigen wettelijke verplichtingen van de Opdrachtgever.

10.4. Indien het forfaitair ereloon en/of de gebudgetteerde tijd, omwille van bepaalde omstandigheden, de Beroepsbeoefenaar niet zou toelaten de opdracht kwalitatief uit te voeren, worden deze extra tijdsbestedingen bijkomend aangerekend.

Tenzij uitdrukkelijk schriftelijk andersluidend beding zijn de hiernavolgende prestaties in geen geval inbegrepen in het vooropgestelde budget :

  • het nazien en/of rechtzetten van fouten of tekortkomingen vastgesteld in de boekhouding, jaarrekeningen en/of aangiften voor de boekjaren, alsmede voor de periode van het lopende boekjaar, die de aanvang van de prestaties van de Beroepsbeoefenaar voorafgaan;
  • de specifieke bijstand die zou kunnen worden gevraagd, zoals juridisch advies, advies inzake bijzondere wetgeving, financiële, fiscale administratieve of andere aangelegenheden.

Deze lijst is niet limitatief noch exhaustief en treft alle prestaties die niet uitdrukkelijk vermeld worden in de limitatief omschreven opdracht. Tenzij schriftelijk anders overeengekomen tussen de partijen, worden de prestaties die de Beroepsbeoefenaar aan de Opdrachtgever worden verleend buiten de opdracht, aan de Opdrachtgever aangerekend in regie op basis van uurtarieven die van toepassing zijn op het moment dat de betreffende prestaties worden verstrekt.

10.5. Ingeval van een opdracht zoals bedoeld in artikel 4.1. wordt elk overeengekomen forfait/budget steeds berekend op een boekjaar bestaande uit twaalf (12) maanden.

Indien de Opdracht van de Beroepsbeoefenaar ingevolge de beëindiging van de Overeenkomst door de Beroepsbeoefenaar of de Opdrachtgever (ongeacht de reden van beëindiging), tijdens een bepaald boekjaar korter is dan een boekjaar bestaande uit twaalf (12) maanden (ongeacht of dit tijdens het eerste boekjaar is van de Overeenkomst dan wel een later boekjaar), dan worden de recurrente opdrachten van de Overeenkomst voor deze kortere periode uitgevoerd tegen betaling van een vergoeding aan uurtarief (in regie), zoals nader bepaald in de Overeenkomst.

Indien voor deze kortere periode door de Opdrachtgever reeds de voormelde maandelijkse vaste prijs / forfait (deels) werd betaald, zal de Beroepsbeoefenaar enkel het verschil bijkomend factureren aan de Opdrachtgever, zijnde het verschil tussen de reeds betaalde maandelijkse vaste prijs / forfait voor de betreffende periode en het bedrag berekend op basis van voormeld uurtarief voor de betreffende periode.

ARTIKEL 11 - SUBSIDIES EN STEUNMAATREGELEN

De maatregelen “KMO-portefeuille” en “KMO-groeisubsidie” zijn financiële steunmaatregelen van de Vlaamse Overheid gericht op ondernemingen die willen investeren in de pijlers opleiding en (strategisch) advies. De Beroepsbeoefenaar is een erkend Beroepsbeoefenaar in de pijler advies. Bijkomende informatie kan op verzoek daartoe vanwege de Opdrachtgever verkregen worden bij de Beroepsbeoefenaar of geraadpleegd worden op de website van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (http://www.vlaio.be).

Tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk anders overeengekomen valt de aanvraag binnen het kader van de “KMO-portefeuille”, evenals alle andere subsidieaanvragen of steunmaatregelen, geheel buiten de verantwoordelijkheid van de Beroepsbeoefenaar en maakt deze geen deel uit van haar opdracht.

Indien de Opdrachtgever gebruik wenst te maken van subsidies ter financiering van de diensten van de Beroepsbeoefenaar, dan is de Opdrachtgever steeds als enige verantwoordelijk voor de aanvraag, opvolging, het voldoen van de voorwaarden en behoud van deze subsidies. De Beroepsbeoefenaar heeft hierin slechts een adviserende rol. Subsidies worden verleend onder specifieke voorwaarden van de uitgevende instantie en dienen soms voorgefinancierd te worden. Indien de Opdrachtgever gebruik wenst te maken van de KMO Portefeuille, dient de Opdrachtgever hiervoor een digitale aanvraag in te dienen op het desbetreffende portaal van VLAIO (https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen).

ARTIKEL 12 - AANSPRAKELIJKHEID

12.1. De aansprakelijkheid van de Beroepsbeoefenaar is steeds strikt beperkt tot de in de Overeenkomst omschreven opdracht(en) en vastgestelde verplichtingen.

12.2. De aansprakelijkheid van de Beroepsbeoefenaar zal binnen de wettelijke grenzen, en onverminderd de bepalingen hierin opgenomen, exclusief beheerst wordt door de regels van het contractenrecht en de contractuele aansprakelijkheid (i.e. Boek 5 Burgerlijk Wetboek), zelfs wanneer het feit of de gebeurtenis die de oorzaak is van aansprakelijkheid ook een onrechtmatige daad vormt.

Bovendien vormt de schade ingevolge het handelen of nalaten te handelen door het personeel, bestuurders, aandeelhouders, (zelfstandige) medewerkers of aangestelden of van de Beroepsbeoefenaar, binnen de wettelijke grenzen enkel grond voor een contractuele aansprakelijkheidsvordering tegen de Beroepsbeoefenaar en geen grond voor een buitencontractuele aansprakelijkheidsvordering tegen de voormelde personen, zelfs niet wanneer de gebeurtenis die aan de oorsprong ligt van de schade ook een onrechtmatige daad vormt.

Bijgevolg kan de Opdrachtgever in geen geval een vordering richten tegen de Beroepsbeoefenaar (en/of haar personeel, bestuurders, aandeelhouders, (zelfstandige) medewerkers of aangestelden) in het kader van buitencontractuele aansprakelijkheid.

12.3. De aansprakelijkheid van de Beroepsbeoefenaar voor de uitvoering van de opdracht is in elk geval beperkt tot het bedrag of de bedragen waarop de door de Beroepsbeoefenaar afgesloten beroepsaansprakelijkheidsverzekering betrekking heeft en binnen de grenzen van de dekking, zijnde € 2.500.000 voor prestaties als accountant en aanverwante dienstverlening en € 1.000.000 voor advisory-prestaties.

Indien, om welke reden dan ook, de aansprakelijkheidsverzekeraar niet tot uitkering overgaat, is alle aansprakelijkheid van de Beroepsbeoefenaar beperkt tot het bedrag van het voor de uitvoering van de opdracht gefactureerde ereloon. Indien het een recurrente opdracht betreft, wordt deze coëfficiënt toegepast op het bedrag van de erelonen die aan de Opdrachtgever werden gefactureerd gedurende de twaalf (12) maanden die het schadeverwekkende feit voorafgaan, of vanaf het begin van de uitvoering van de opdracht indien deze periode korter is dan één (1) jaar.

De aansprakelijkheid van de Beroepsbeoefenaar is evenwel steeds beperkt tot het gedeelte van de totale schade dat aan de Beroepsbeoefenaar toe te rekenen valt, gebaseerd op de mate waarin de aan de Beroepsbeoefenaar toe te rekenen omstandigheden tot de schade hebben bijgedragen, onverminderd de aansprakelijkheidsbeperking hiervoor bepaald.

Geen van deze beperkingen is van toepassing wanneer de aansprakelijkheid het gevolg is van een fout gepleegd met bedrieglijk opzet of met het oogmerk om te schaden.

In geen geval is de Beroepsbeoefenaar aansprakelijk voor een vordering tot vergoeding ingediend onder het recht van, dan wel in uitvoering van een vonnis uitgesproken door, elke rechtbank van de UK, USA of van Canada of van elk grondgebied dat zich onder de rechtsbevoegdheid van de UK, USA of Canada bevindt.

In geval van een gerechtelijke procedure, is de Beroepsbeoefenaar daarenboven slechts gehouden tot een vergoeding voor haar aansprakelijkheid zijn, indien deze aansprakelijkheid is vastgesteld door een rechtsmacht gelegen op het grondgebied van een land dat lid is van de Europese Unie of in Zwitserland.

12.4. Indien de Beroepsbeoefenaar jegens de Opdrachtgever (dan wel jegens anderen ten behoeve waarvan diensten worden verleend) op grond van de Overeenkomst of anderszins in verband met de diensten aansprakelijk is voor schade waaraan ook andere personen hebben bijgedragen, dan is de Beroepsbeoefenaar hiervoor niet hoofdelijk aansprakelijk.

12.5. De Beroepsbeoefenaar is niet aansprakelijk voor bedrijfs- en/of andere schade aan goederen van het bedrijf noch voor directe of indirecte schade opgelopen door het gebruik van de geleverde diensten en/of het ontvangen van mails, elektronische communicatie, data en/of bestanden, hacking, etc., in het bijzonder het verlies van gegevens, demontage en/of decompilering van gegevens, verlies van bedrijfstijd of financieel verlies, herstelkosten, verlies van goodwill, reputatieschade, verlies van klanten, besparingen, winstderving of het uitblijven van winstverbeteringen, kosten voor back-up, herstelprocedures voor gegevens, terugkeer naar handmatige procedures.

Tenzij dwingende wetsbepalingen anders bepalen, is de Beroepsbeoefenaar niet aansprakelijk voor en geeft bedrijfs- en/of andere schade (aan goederen) voortvloeiend uit (1) het verlies van baten, kansen, goodwill, handelsopportuniteiten of verwachte besparingen of voordelen, (2) het verlies of de beschadiging van gegevens, of (3) onrechtstreeks verlies of schade, indirecte schade of gevolgschade, waaronder ook tijdverlies, verlies van cliënteel, winstderving, verlies van inkomsten, toename van kosten, verstoring van een (handels)activiteit, vorderingen van derden, reputatieschade, verlies van toekomstige besparingen, personeelskosten en of enige andere vorm van economische schade, in geen geval recht op een schadeloosstelling.

De Beroepsbeoefenaar is niet aansprakelijk voor eventuele verliezen, schade, kosten of uitgaven die op enigerlei wijze zouden ontstaan (1) uit (bedrieglijke) handelingen of nalatigheden, weglatingen, onjuiste of onvolledige verklaringen of onrechtmatige daden in hoofde van de Opdrachtgever, zijn bestuurders, aandeelhouders, lasthebbers, werknemers, tussenpersonen of onderaannemers, (2) wanneer de foutieve toepassing van de wettelijke en administratieve reglementen gebeurde op vraag of met medeweten van de Opdrachtgever of (3) wegens vertraging of het niet uitvoeren van zijn verplichtingen wanneer die vertraging of niet-uitvoering het gevolg is van omstandigheden die redelijkerwijze buiten de controle van de Beroepsbeoefenaar liggen.

12.6. De Opdrachtgever verbindt er zich toe en aanvaardt dat hij elke vordering in aansprakelijkheid voortvloeiend uit deze Overeenkomst uitsluitend kan instellen tegen de Beroepsbeoefenaar mits aangetekende ingebrekestelling met een gemotiveerde omschrijving van de beweerde fout, en dit binnen een termijn van één (1) maand te rekenen vanaf de dag dat de Opdrachtgever de fout van de Beroepsbeoefenaar heeft ontdekt, of had moeten ontdekken (waarna het recht op schadevergoeding jegens de Beroepsbeoefenaar onherroepelijk vervalt).

12.7. Indien zou blijken dat twee of meer schadegevallen voortvloeien uit één en dezelfde fout, worden zij beschouwd als één enkel aansprakelijkheidsgeval en wordt de aansprakelijkheid derhalve beperkt tot het hoogste bedrag van de bedragen die van toepassing zijn op de betrokken opdrachten of Overeenkomsten.

12.8. Voor zover de Beroepsbeoefenaar bij de uitvoering van de Overeenkomst afhankelijk is van de medewerking of diensten van de Opdrachtgever of derden, kan zij niet aansprakelijk worden gesteld voor enige schade voortvloeiend uit hun fout, met inbegrip van hun zware of opzettelijke fout.

Bij niet tijdige overmaking van de documenten of informatie door de Opdrachtgever, is de Beroepsbeoefenaar niet aansprakelijk voor de niet-naleving van de termijnen die opgelegd zijn in de wet, de reglementen en de akkoorden met betrekking tot de uitvoering van de fiscale, sociale of andere formaliteiten die binnen het bestek vallen van zijn opdracht(en) of de Overeenkomst.

De Beroepsbeoefenaar kan in geen enkel geval aansprakelijk worden gesteld voor eventuele nadelige gevolgen of (directe of indirecte) schade die de Opdrachtgever of derden lijden voortvloeiend uit de opschorting van de prestaties, cfr. art. 7 of de beëindiging van de overeenkomst cfr. art. 6.

De Beroepsbeoefenaar is ten slotte niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor gevolgen van eventuele tekortkomingen, fouten of overtredingen die zouden zijn begaan vóór zijn tussenkomst of voor het sluiten van de Overeenkomst.

12.9. De Beroepsbeoefenaar is niet aansprakelijk voor de niet-nakoming, de niet-tijdige nakoming of de niet-behoorlijke nakoming van (een van) zijn verbintenissen die het gevolg is van een vreemde oorzaak, zoals toeval of overmacht, die hem niet kan worden toegerekend. Onder overmacht wordt begrepen de gebeurtenis of omstandigheid die niet toerekenbaar is aan de Beroepsbeoefenaar en die de nakoming van de verbintenis(sen) van de Beroepsbeoefenaar redelijkerwijze geheel of gedeeltelijk onmogelijk, bijzonder moeilijk of bijzonder duur maakt. Zonder limitatief te zijn, worden volgende gebeurtenissen of omstandigheden geacht overmacht voor de Beroepsbeoefenaar uit te maken: staking, lock-out, oorlog, overheidsverplichting, opeising, bezetting van het grondgebied, oproer, aanslag, overval, sabotage, epidemie, pandemie, ziekte, dwingende overheidsmaatregelen (bv. ten gevolge van epidemieën, pandemieën of ziektes), brand, overstroming, aardbeving, natuurramp, tekort aan arbeidskrachten, tekort aan brandstof, defect van machines, verkeershinder, te late levering door de leverancier, Beroepsbeoefenaar of onderaannemer van de Beroepsbeoefenaar, prijsverhogingen bij de leverancier, Beroepsbeoefenaar of onderaannemer van de Beroepsbeoefenaar, insolventie van zijn leverancier, Beroepsbeoefenaar onderaannemer, uitvallen van of storingen in telecommunicatie-, elektriciteits- en/of internetverbindingen die niet aan één van de partijen te wijten zijn en iedere andere vreemde oorzaak van de leverancier, Beroepsbeoefenaar of onderaannemer van de Beroepsbeoefenaar.

Voormelde gebeurtenissen of omstandigheden worden geacht voor de Beroepsbeoefenaar onvoorzienbaar en onvermijdbaar te zijn.

In geval van overmacht heeft de Opdrachtgever ten laste van de Beroepsbeoefenaar geen enkel recht op schadevergoeding uit welke hoofde ook.

Wanneer een geval van overmacht een onderbreking van uitvoering van de opdracht(en) of diensten tot gevolg heeft, wordt de uitvoeringstermijn van rechtswege geschorst voor de duur van de onderbreking, vermeerderd met de tijd die nodig is om de uitvoering van de opdracht(en) of diensten terug op te starten, zonder dat de Beroepsbeoefenaar enige schadevergoeding aan de klant verschuldigd is.

12.10. Indien er zich na de totstandkoming van en/of tijdens de Overeenkomst abnormale en redelijkerwijze onvoorziene (verandering(en) van) omstandigheden voordoen, die niet aan (de fout van) de Beroepsbeoefenaar of de Opdrachtgever toe te rekenen zijn, waarvan noch de Beroepsbeoefenaar noch de Opdrachtgever het financiële risico op zich heeft genomen en die de nakoming van de verbintenis(sen) door de Beroepsbeoefenaar buitensporig verzwaren of bemoeilijken waardoor het contractuele evenwicht ernstig wordt verstoord, zullen de Beroepsbeoefenaar en de Opdrachtgever gezamenlijk onderhandelen en desgevallend de Overeenkomst in onderling schriftelijk akkoord aanpassen teneinde het contractueel evenwicht te herstellen. Partijen blijven hun verbintenissen nakomen tijdens de duur van de heronderhandelingen. Bij gebrek aan akkoord binnen de veertien (14) kalenderdagen vanaf het schriftelijk verzoek tot aanpassing van de Overeenkomst, heeft de Beroepsbeoefenaar het recht om zijn verbintenissen met onmiddellijke ingang en zonder voorafgaande ingebrekestelling op te schorten, zonder enige schadevergoeding aan de Opdrachtgever verschuldigd te zijn, alsook het recht om, zonder betaling van enige (schade)vergoeding, met inachtneming van een opzeggingstermijn van één (1) maand de Overeenkomst te beëindigen. Het voorgaande is niet van toepassing op de gevallen van overmacht zoals hoger bepaald.

ARTIKEL 13 - VERWERKING PERSOONSGEGEVENS

Elke verwerking van persoonsgegevens krachtens de opdracht zal plaatsvinden in overeenstemming met de toepasselijke privacy- en gegevensbeschermingswetgeving (‘Global Data Protection Regulation’). Door middel van huidige Overeenkomst draagt de Opdrachtgever zijn of haar persoonsgegevens, alsmede de persoonsgegevens waarover zij beschikt (waaronder deze van zijn of haar aanverwanten, aandeelhouders, bedrijfsleiders, werknemers, klanten en leveranciers) over aan de Beroepsbeoefenaar en wordt toestemming gegeven aan deze laatste om deze te verwerken. De Beroepsbeoefenaar treft alle passende technische en organisatorische maatregelen opdat de verwerking van persoonsgegevens in overeenstemming zou zijn met de geldende wetgeving inzake gegevensbescherming (met inbegrip van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (EU) 2016/679 van 27 april 2016 (de “AVG”).

De Opdrachtgever erkent en stemt er expliciet mee in dat de Beroepsbeoefenaar de verstrekte persoonsgegevens mag doorgeven aan verbonden ondernemingen en subverwerkers (waaronder externe medewerkers en softwareproviders) voor de uitvoering van de opdracht. De Beroepsbeoefenaar maakt gebruik van passende beveiligingstechnologieën en -maatregelen en bewaart de toevertrouwde persoonsgegevens gedurende een periode van tien jaar na het einde van de opdracht, tenzij bepaalde wettelijke verjarings- of bewaartermijnen een langere termijn zouden vereisen.

De volledige privacyverklaring van de Beroepsbeoefenaar is raadpleegbaar op volgende website: https://www.fineko.be/privacyverklaring. In de regel treedt de Beroepsbeoefenaar op als individuele verwerkingsverantwoordelijke die de persoonsgegevens verwerkt in het kader van de Overeenkomst dan wel op grond van een wettelijke verplichting. Indien en voor zover de Beroepsbeoefenaar persoonsgegevens van betrokkenen zou verwerken op instructie en ten behoeve van de Opdrachtgever als verwerker van deze laatste, dan zullen Partijen een afzonderlijke overeenkomst inzake gegevensverwerking of verwerkersovereenkomst in de zin van artikel 28.3 AVG sluiten die gevoegd wordt als bijlage bij de Overeenkomst

Voor alle vragen en opmerkingen in verband met gegevensverwerking door de Beroepsbeoefenaar, haar privacybeleid en de uitoefening van het recht op inzage/op rechtzetting of verbetering e.d.m. kan de Opdrachtgever steeds terecht op het volgende e-mailadres: GDPR@fineko.be.

ARTIKEL 14 - INTELLECTUELE EIGENDOM

14.1. Alle intellectuele eigendomsrechten (in de ruimste zin, waaronder maar niet beperkt tot auteursrechten, softwarebescherming, databankbescherming, tekeningen en modellen, merkenrechten, octrooirechten, handelsnamen, knowhow, bedrijfsgeheimen en domeinnamen, met inbegrip van het (recht tot het) aanvragen van de verlening van dergelijke rechten) op of verbonden aan creaties die de Beroepsbeoefenaar of zijn aangestelden hebben ontwikkeld in het kader van de Overeenkomst of de uitvoering van de opdracht(en) behoren steeds tot de exclusieve eigendom van de Beroepsbeoefenaar of zijn licentiegevers.

14.2. Alle adviezen en berekeningen en voormelde creaties blijven steeds eigendom van de Beroepsbeoefenaar.

Geen enkele bepaling in deze algemene voorwaarden of de Overeenkomst zal kunnen worden opgevat als zijnde een volledige of gedeeltelijke overdracht van deze intellectuele eigendomsrechten aan de Opdrachtgever.

Derhalve is het de Opdrachtgever niet toegestaan de adviezen en berekeningen en voormelde creaties door de Beroepsbeoefenaar verstrekt, over te maken aan om het even welke derden of op enigerlei wijze te reproduceren, tenzij met voorafgaandelijke en schriftelijke toestemming van de Beroepsbeoefenaar.

14.3. De door de Beroepsbeoefenaar opgestelde rapporten en/of documenten of creaties in voormelde zin zullen door de Opdrachtgever slechts gebruikt mogen worden na integrale betaling van alle krachtens de Overeenkomst verschuldigde erelonen en kosten en dit binnen de grenzen van de specifieke opdracht waarvoor ze werden opgemaakt. De toestemming tot het gebruik ervan kan nooit worden beschouwd als een toestemming tot verspreiding van de documenten van de Beroepsbeoefenaar.

De Beroepsbeoefenaar mag de door de Opdrachtgever aangeleverde data in ieder geval gebruiken voor interne analyses en/of benchmarking.

14.4. Behoudens schriftelijk anders overeengekomen, is de Beroepsbeoefenaar niet gehouden om bij beëindiging van de Overeenkomst enige overdracht van data en/of klantgegevens, verhuis, migratie of dataconversie uit te voeren. Het voorgaande geldt onverminderd de verplichtingen op grond van de toepasselijke wetgeving inzake gegevensbescherming en de bepalingen van de verwerkersovereenkomst tussen de Beroepsbeoefenaar en de Opdrachtgever (het addendum inzake gegevensverwerking dat deel uitmaakt van de Overeenkomst).

ARTIKEL 15 - DIVERSE BEPALINGEN

15.1. De vertegenwoordigers van partijen die de Overeenkomst ondertekenen, verklaren uitdrukkelijk en op hun eigen verantwoordelijkheid dat zij de vereiste hoedanigheid en machtiging hebben om de door hen vertegenwoordigde partij te verbinden onder de Overeenkomst.

Deze Overeenkomst tussen de Beroepsbeoefenaar en de Opdrachtgever wordt steeds aangegaan onder de opschortende voorwaarde dat de opdracht wordt goedgekeurd door het intern risk management proces van de Beroepsbeoefenaar dat o.a. zal nagaan of de opdracht conform de geldende wetten, regels en reglementen kan uitgevoerd worden.

15.2. Tenzij waar uitdrukkelijk en schriftelijk anders is voorzien in de Overeenkomst, zullen de bepalingen van de Overeenkomst geldig en afdwingbaar zijn ten aanzien van de rechtsopvolgers van de partijen. Deze Overeenkomst en de rechten en plichten die eraan zijn verbonden mogen evenwel door de Opdrachtgever niet worden overgedragen zonder het voorafgaand schriftelijk akkoord van de Beroepsbeoefenaar. De Opdrachtgever erkent en aanvaardt dat de Overeenkomst, en de erin voorziene rechten en verplichtingen, door de Beroepsbeoefenaar overgedragen kan worden aan een andere (rechts)persoon, entiteit of vennootschap.

15.3. De Overeenkomst omvat het volledige akkoord tussen Partijen betreffende het voorwerp ervan en vervangt integraal alle eventuele eerdere afspraken tussen Partijen. De Overeenkomst kan enkel worden gewijzigd of aangevuld via schriftelijk bevestigd akkoord van de Partijen.

15.4. Geen enkele Partij zal enige verantwoordelijkheid dragen betreffende (vermeende) waarborgen of verplichtingen die niet uitdrukkelijk en schriftelijk in de Overeenkomst zijn vermeld.

15.5. Indien een bepaling van deze algemene voorwaarden, bijzondere voorwaarden en/of de opdrachtbrief (geheel of gedeeltelijk) nietig, ongeldig of niet afdwingbaar resp. niet uitvoerbaar zou blijken, zal deze nietigheid, ongeldigheid, niet-uitvoerbaarheid of niet-afdwingbaarheid beperkt blijven tot de betrokken bepaling en zonder invloed zijn op de nietigheid, de geldigheid of de afdwingbaarheid van de andere bepalingen van deze algemene voorwaarden, bijzondere voorwaarden en/of de opdrachtbrief behoudens indien de nietige, ongeldige of niet-afdwingbare bepaling de essentie van de Overeenkomst zou raken en niet kan omgezet worden in een geldige en afdwingbare bepaling. Partijen verbinden zich er in dat geval toe om alle redelijke inspanningen te verrichten om een nietige, ongeldige of niet-afdwingbare bepaling van deze Overeenkomst om te zetten in een geldige en afdwingbare bepaling die economisch gezien het door de partijen nagestreefde doel zoveel als mogelijk verwezenlijkt. In geval één van de bepalingen enige wettelijke beperking overschrijdt, zal de betreffende bepaling of het gedeelte ervan niet nietig zijn, maar worden partijen geacht te zijn overeengekomen dat deze bepaling of het strijdige gedeelte ervan wordt verminderd of beperkt tot het maximum dat is toegestaan onder het toepasselijke recht en zal elke bepaling of het gedeelte ervan die/dat deze limieten overschrijdt, van rechtswege worden aangepast of vervangen door een geldige clausule die zo dicht mogelijk aansluit bij de bedoeling van partijen.

15.6. Een partij zal slechts geacht worden afstand te hebben gedaan van, of te hebben verzaakt aan, enig recht of enige rechtsvordering in verband met deze Overeenkomst indien genoemde partij dergelijke afstand of verzaking uitdrukkelijk, schriftelijk en ondubbelzinnig heeft bevestigd. Indien een partij afstand doet van of verzaakt aan een recht of een rechtsvordering in verband met deze Overeenkomst, blijft deze afstand of verzaking zonder gevolg met betrekking tot de andere rechten of rechtsvorderingen waarover deze partij beschikt.

15.7. De Opdrachtgever erkent en aanvaardt dat de Beroepsbeoefenaar steeds gerechtigd is elektronisch of digitaal te communiceren via het gewoonlijk door de Beroepsbeoefenaar gebruikte elektronisch adres of ander elektronisch communicatiemiddel.

De software, systemen en diensten die hiervoor worden gebruikt door elk van de partijen worden zo goed als rederlijkwijze mogelijk een in het licht van de huidige stand van de techniek en de (beveiligings- en cyber)risico’s beveiligd door die Partij, met inbegrip van firewalls, beveiligde aanmeldingsprocedures, virusbescherming en beveiliging van kritische data. Het voorgaande geldt onverminderd de verplichtingen inzake beveiliging op grond van de toepasselijke wetgeving inzake gegevensbescherming en informatieveiligheid alsook het feit dat geen enkel systeem of procedure gebeurlijke veiligheidsrisico’s volledig kan uitsluiten.

Tevens erkent en aanvaardt de Opdrachtgever dat de Beroepsbeoefenaar gerechtigd is alle gegevens waarvoor hij in het kader van de Overeenkomst beschikt, elektronisch kan verwerken en bewaren. Evenwel is elke partij verantwoordelijk voor de beveiliging en bescherming van haar eigen systemen en belangen met betrekking tot elektronische communicatie en/of bewaring van gegevens.

Geen van de partijen kan aansprakelijk worden gesteld voor enig verlies, vergissing of verzuim die het gevolg is van of verband houdt met het gebruik van elektronische communicatie tussen partijen of de elektronische bewaring van gegevens, onverminderd de dwingende wetgeving inzake gegevensbescherming en informatieveiligheid.

De Opdrachtgever verbindt zich tot strikte geheimhouding van zijn accountgegevens en wachtwoorden met betrekking tot software, systemen of diensten die worden gebruikt in het kader van de Overeenkomst, met inbegrip van die van zijn gebruikers. Enkel de Opdrachtgever (en zijn gebruikers) is (zijn) verantwoordelijk voor de accountgegevens en wachtwoorden en voor alle handelingen die daarmee worden gesteld, onverminderd de bepalingen van toepasselijke gebruiksvoorwaarden van toepassing met betrekking tot dergelijke software, systemen of diensten.

De Beroepsbeoefenaar is in ieder geval niet verantwoordelijk voor misbruik van enige beveiligingsmaatregelen. De Beroepsbeoefenaar is verder gerechtigd gebruik te maken van een systeem van elektronische handtekening, onverminderd de toepasselijke wetgeving in dit verband, en kan daartoe eenzijdig bepalen in welke mate gebruik wordt gemaakt van de elektronische handtekening in het kader van de Overeenkomst. Het is mogelijk dat aan de Beroepsbeoefenaar toegang van op afstand wordt verleend tot het lokale netwerk van de Opdrachtgever teneinde verbindingen te kunnen maken met het netwerk van de Beroepsbeoefenaar. In dit verband worden de nodige passende beveiligingsmaatregelen genomen, doch, en onverminderd de toepasselijke wetgeving inzake gegevensbescherming en informatieveiligheid, wordt elke aansprakelijkheid van de Beroepsbeoefenaar als gevolg van de toegang op afstand uitgesloten.

15.8. De Beroepsbeoefenaar behoudt zich het recht voor deze algemene voorwaarden te wijzigen of te actualiseren.

Worden evenwel niet beschouwd als wijzigingen aan de bepalingen van de Overeenkomst: aanpassingen aan de contractuele voorwaarden ingevolge een beslissing, uitspraak of verplichting genomen of opgelegd door Belgische, Europese regelgevende of rechtsprekende instanties of van een Belgische of Europese wet- of regelgeving die dergelijke aanpassingen op een dwingende wijze opleggen. In het geval een dergelijke beslissing, uitspraak, verplichting, wet of regelgeving de contractuele verplichtingen in hoofde van de Beroepsbeoefenaar op een materiële wijze verzwaren of onmogelijk maken, is de Beroepsbeoefenaar gerechtigd de betreffende opdracht(en) of diensten mits loutere kennisgeving met onmiddellijke ingang te beëindigen zonder hiervoor enige verbrekings- of beëindigingsvergoeding verschuldigd te zijn aan de Opdrachtgever.

Alle wijzigingen worden van kracht na het verstrijken van een termijn van één (1) maand te rekenen vanaf datum van kennisgeving ervan door de Beroepsbeoefenaar aan de Opdrachtgever. De Opdrachtgever wordt geacht deze wijzigingen te aanvaarden bij gebreke aan uitdrukkelijk, schriftelijke en ondubbelzinnige reactie binnen voornoemde termijn. Indien de Opdrachtgever de wijzigingen niet aanvaardt kan hij of zij de Overeenkomst beëindigen binnen dezelfde termijn, zonder inachtneming van enige opzegtermijn en zonder recht op schadevergoeding.

Deze algemene voorwaarden werden het laatst gewijzigd op de (versie)datum vermeld op dit document. ARTIKEL

ARTIKEL 16 - BEVOEGDHEID EN TOEPASSELIJK RECHT

16.1. De Overeenkomst tussen de Beroepsbeoefenaar en de Opdrachtgever is uitsluitend onderworpen aan, wordt uitsluitend beheerst door en geïnterpreteerd overeenkomstig het Belgisch recht.

16.2. Elk geschil betreffende de geldigheid, de interpretatie of de uitvoering van de Overeenkomst tussen de Beroepsbeoefenaar en de Opdrachtgever welke niet door partijen onderling kan worden bijgelegd, zal worden beslecht door de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement waar de zetel van de Beroepsbeoefenaar is gelegen. Betwistingen met betrekking tot kosten en erelonen kunnen voorgelegd worden aan de Arbitragecommissie bij het ITAA, die zich bij wijze van definitieve beslissing uitspreekt, in eerste en laatste aanleg en zonder procedurekosten.

Versie dd. 29/11/2024