ARTIKEL 1 - DEFINITIES
1.1 BEROEPSBEOEFENAAR
FINEKO NV, met maatschappelijke zetel te 3600 Genk, Toekomstlaan 38, ingeschreven in het rechtspersonenregister te Antwerpen, afdeling Tongeren, onder nummer 0458.916.007, gecertificeerd fiscaal accountant en lid van het Institute for Tax Advisors and Accountants (ITAA) en onder nummer 50.428.983 (hierna de “Beroepsbeoefenaar”).
De Beroepsbeoefenaar is onderworpen aan de wetgeving betreffende de boekhoudkundige en fiscale beroepen alsmede de gedragsregels, normen en deontologische code uitgevaardigd door het ITAA, raadpleegbaar op volgende website https://www.itaa.be.
1.2 OPDRACHTGEVER
De natuurlijke of rechtspersoon die een beroep doet op de Beroepsbeoefenaar (hierna de “Opdrachtgever”).
De Beroepsbeoefenaar mag als haar Opdrachtgever– gehouden in eigen naam – beschouwen: iedereen die haar een opdracht heeft toevertrouwd (ongeacht de wijze waarop deze werd gegeven, d.w.z. zowel mondeling als schriftelijk), tenzij deze daarbij uitdrukkelijk en schriftelijk te kennen heeft gegeven te handelen als vertegenwoordiger, orgaan, lasthebber, uit naam en voor rekening van een derde en op voorwaarde dat deze de naam, het adres en de overige relevante gegevens van deze derde, lastgever, rechtspersoon of vertegenwoordigde tegelijkertijd met de opdracht aan de B Beroepsbeoefenaar worden verstrekt.
In het geval de Overeenkomst met de Opdrachtgever tevens, rechtstreeks of onrechtstreeks, betrekking heeft op andere aan de Opdrachtgever verbonden ondernemingen (in de zin van artikel 1:20 WVV), zijn deze verbonden ondernemingen tevens gebonden door de bepalingen van de Overeenkomst en maakt de Opdrachtgever zich sterk tot nakoming door deze verbonden ondernemingen van de Overeenkomst.
Indien de Beroepsbeoefenaar een Overeenkomst sluit met meer dan één persoon of rechtspersoon, dan worden onder “Opdrachtgever” alle personen of rechtspersonen begrepen en zijn ze hoofdelijk en solidair gehouden ten aanzien van de Beroepsbeoefenaar.
Een verwijzing naar de “Opdrachtgever” houdt eveneens een verwijzing in naar al zijn rechtsopvolgers.
ARTIKEL 2 - TOEPASSINGSGEBIED
Onderhavige algemene voorwaarden zijn – bij voorrang en met uitsluiting van eventuele algemene voorwaarden van de Opdrachtgever – van toepassing op alle rechtshandelingen, rechtsverhoudingen, elke offerte, opdracht, facturatie, verrichting en/of elke overeenkomst, contractuele en professionele relatie(s) tussen de Beroepsbeoefenaar en de Opdrachtgever.
Deze algemene voorwaarden vormen samen met de opdrachtbrief of opdrachtbrieven en eventuele bijzondere voorwaarden de volledige overeenkomst tussen de Opdrachtgever en de Beroepsbeoefenaar, en vervangen elke eerdere/mondelinge afspraak, hierna de “Overeenkomst”.
Het geven van een opdracht aan de Beroepsbeoefenaar geldt als uitdrukkelijke aanvaarding, zonder enige beperking noch voorbehoud, van deze algemene voorwaarden. Door deze handeling erkent de Opdrachtgever onderhavige algemene voorwaarden gelezen en begrepen te hebben, en aanvaardt hij de uitsluitende toepasselijkheid en voorrang hiervan.
Afwijkingen dienen, met uitzondering van hetgeen bepaald wordt in artikel 15.8, uitdrukkelijk en schriftelijk door beide partijen te worden aanvaard. Geen enkele afwijking kan worden ingeroepen als algemene regel. In geval van tegenstrijdigheid tussen de inhoud van onderhavige algemene voorwaarden enerzijds en de opdrachtbrief en/of bijzondere voorwaarden anderzijds, hebben de opdrachtbrief resp. de bijzondere voorwaarden voorrang.
Artikel 3 - TOTSTANDKOMING VAN DE OVEREENKOMST
Behoudens andersluidend beding in de opdrachtbrief komt de Overeenkomst tot stand en vangt ze aan:
- hetzij op het moment dat de door de Opdrachtgever ondertekende opdrachtbrief door de Beroepsbeoefenaar in ontvangst wordt genomen en door haar mede wordt ondertekend;
- hetzij op het moment dat de Beroepsbeoefenaar aanvangt met de uitvoering van de opdracht op verzoek van de Opdrachtgever, indien deze aanvang op een vroeger tijdstip zou plaatsvinden.
Indien de Beroepsbeoefenaar de door de Opdrachtgever ondertekende opdrachtbrief nog niet heeft ontvangen, worden alle rechtshandelingen, rechtsverhoudingen en professionele relaties tussen partijen in elk geval beheerst door onderhavige algemene voorwaarden en de eventuele bijzondere voorwaarden in het ontwerp van opdrachtbrief, vanaf het ogenblik en voor zover deze opdrachtbrief hetzij per brief, hetzij per elektronische post, hetzij persoonlijk door overhandiging aan de Opdrachtgever werden overgemaakt met het oog op ondertekening.
ARTIKEL 4 - DUUR EN OPZEGGING OVEREENKOMST
4.1. RECURRENTE OPDRACHTEN
4.1.1. DEFINITIE
Onder “recurrente opdracht” wordt verstaan: de opdracht die bestaat uit opeenvolgende prestaties van eenzelfde aard die tegen bepaalde op voorhand bekende termijnen moeten worden uitgevoerd.
4.1.2. DUUR EN EINDE VAN DE OVEREENKOMST
Tenzij er in de opdrachtbrief een termijn wordt vermeld, wordt de Overeenkomst voor een recurrente opdracht geacht voor onbepaalde duur te zijn aangegaan.
Beide partijen kunnen op elk ogenblik de Overeenkomst beëindigen, met inachtneming van volgende voorwaarden:
- de opzegging dient schriftelijk (per aangetekende brief of email) ter kennis worden gebracht aan de andere partij;
- er dient een opzeggingstermijn nageleefd te worden van één (1) maand.
De opzeggingstermijn gaat in op de derde dag van de maand die volgt op de ter post afgestempelde datum van de aangetekende brief. Deze termijn kan, ter keuze van de Opdrachtgever als hij de opzeg geeft en indien hieromtrent niets bepaald in de Overeenkomst of anderszins uitdrukkelijk en schriftelijk overeengekomen is, worden vervangen door een forfaitaire opzeggingsvergoeding van 25% van de erelonen en kosten die overeenstemmen met de prestaties die gewoonlijk door de Beroepsbeoefenaar werden geleverd met betrekking tot een volledig boekjaar of desgevallend kalenderjaar of werden geoffreerd indien er geen volledig boekjaar of desgevallend kalenderjaar is verstreken, onverminderd vergoeding van de kosten voor prestaties geleverd naar aanleiding van of na de beëindiging van de Overeenkomst, waaronder eveneens worden verstaan: de kosten voor het klaarmaken en overdragen van het dossier aan de Opdrachtgever of zijn gevolmachtigde.
Tijdens de opzeggingstermijn blijven de voorschriften van de opdrachtbrief en onderhavige algemene voorwaarden onverkort van kracht. Tijdens de opzeggingstermijn zullen de prestaties van de Beroepsbeoefenaar zich beperken tot de in de opdrachtbrief overeengekomen recurrente opdrachten voor zover deze noodzakelijk zijn voor de naleving van de boekhoudkundige, fiscale en wettelijke verplichtingen van de Opdrachtgever, behoudens andersluidend akkoord tussen partijen. Een afzonderlijke overeenkomst kan worden gesloten voor overige prestaties die na de beëindiging van de Overeenkomst zullen worden geleverd, doch die betrekking hebben op de periode waarin de Overeenkomst nog van kracht was.
4.2. NIET-RECURRENTE OPDRACHTEN
4.2.1. BEPALING
Opdrachten die niet vallen onder de definitie voorzien in punt 4.1.1., worden als niet-recurrente opdrachten beschouwd.
4.2.2. DUUR EN EINDE VAN DE OVEREENKOMST
Behoudens andersluidende bepaling wordt de Overeenkomst met betrekking tot een niet-recurrente opdracht geacht voor bepaalde duur te zijn gesloten.
Ze eindigt door de uitvoering van de opdracht en, indien dit van toepassing is gelet op de aard van de opdracht, door de levering van de overeengekomen prestaties.
In toepassing van art. 1794 oud BW, en desgevallend, in afwijking van art. 2004 oud BW, heeft de Opdrachtgever het recht om de Overeenkomst voor de afloop van de niet-recurrente opdracht, te beëindigen. De Opdrachtgever dient de Overeenkomst desgevallend vroegtijdig te beëindigen middels aangetekende brief die uitwerking heeft de derde dag die volgt op de ter post afgestempelde datum van de aangetekende brief. In dat geval is de Beroepsbeoefenaar gerechtigd op betaling van de erelonen en kosten m.b.t. de reeds verrichte werkzaamheden, vermeerderd met een forfaitaire schadeloosstelling gelijk aan de erelonen en kosten die nog verschuldigd zijn op de uit te voeren werken.
4.3. AFHANDELING
Na de beëindiging van de Overeenkomst, op welke wijze of om welke reden dan ook, worden alle data, documenten, stukken, boeken en bescheiden die toebehoren aan de Opdrachtgever ter beschikking gesteld van de Opdrachtgever of zijn gevolmachtigde. De Beroepsbeoefenaar beschikt hiervoor over een minimale termijn van één (1) maand, te rekenen vanaf de datum van kennisgeving van de beëindiging. Indien de Overeenkomst wordt beëindigd door de Opdrachtgever, is deze, onverminderd een eventueel te betalen opzeggingsvergoeding cfr. art. 4.1.2. resp. 4.2.2., steeds een forfaitaire administratieve vergoeding verschuldigd aan de Beroepsbeoefenaar van € 250 (excl. btw) voor het klaarmaken en overdragen van het dossier aan de Opdrachtgever of zijn gevolmachtigde. De Opdrachtgever maakt geen aanspraak op enige vergoeding indien de beëindiging van de Overeenkomst uitgaat van de Beroepsbeoefenaar.
ARTIKEL 5 - DE OPDRACHT
De opdracht van de Beroepsbeoefenaar wordt steeds limitatief gedefinieerd in de opdrachtbrief of addenda bij de opdrachtbrief.
De Beroepsbeoefenaar heeft niet als opdracht de juistheid, volledigheid en getrouwheid van de boekhouding, jaarrekening en tussentijdse toestanden te verifiëren of te attesteren. De Beroepsbeoefenaar heeft evenmin als opdracht het ontdekken van eventuele fraude, dan wel na te zien, te verifiëren of te attesteren of de boekhouding gevoerd wordt en de jaarrekening opgemaakt wordt conform de wettelijke bepalingen terzake.
De taak van Beroepsbeoefenaar bestaat enkel in het verwerken van boekhoudkundige stukken, het technisch en mechanisch voorbereiden van de jaarrekening en tussentijdse toestanden en haar fiscale en juridische bijlagen, dit alles op basis van de door het bestuursorgaan vastgestelde waarderingsregels, de goedgekeurde boekingen en de overgemaakte en/of voorgelegde stukken en informatie.
De Opdrachtgever is zelf verantwoordelijk voor de bewaring van de aan de Beroepsbeoefenaar overgemaakte (boekhoudkundige) stukken en bescheiden en dit gedurende de toepasselijke wettelijke termijnen. Tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk anders overeengekomen, rust er op de Beroepsbeoefenaar geen bewarings- of archiveringsverplichting met betrekking tot documenten, communicatie, informatie of gegevens van de Opdrachtgever en is de Beroepsbeoefenaar niet gehouden om originele stukken of bescheiden dan wel enige andere informatie of gegevens voor de Opdrachtgever te bewaren.
In geen geval zal de opdracht bestaan in een inmenging door de beroepsbeoefenaar in het beheer van de (onderneming van de) opdrachtgever. De opdrachtgever is als enige verantwoordelijk voor zijn strategische keuzes en voor de daaruit voortvloeiende resultaten.
ARTIKEL 6 - ONMIDDELLIJKE BEËINDIGING EN BEËINDIGING OM BEPAALDE REDEN(EN)
6.1. De Overeenkomst kan, onverminderd de eventuele aansprakelijkheid door elk van beide partijen bij aangetekend schrijven door de andere partij worden beëindigd, onmiddellijk, zonder inachtneming van enige ingebrekestelling en zonder inachtneming van enige opzegtermijn, schadevergoeding of beëindigingsvergoeding, in geval van:
- ernstige contractuele wanprestatie begaan door de andere partij. Als ernstige contractuele wanprestatie wordt aangemerkt een substantiële of herhaaldelijke tekortkoming in de uitoefening van de verplichtingen of taken ingevolge deze Overeenkomst en/of algemene voorwaarden resp. bijzondere voorwaarden, in het bijzonder de artikelen 8.2. en 8.3. (waaronder de niet of niet-tijdige aanlevering van info/stavingstukken alsook de niet of niet-tijdige betaling van erelonen), en indien deze tekortkoming niet verholpen is binnen de vijftien (15) kalenderdagen nadat deze door middel van een aangetekend schrijven aan de tekortkomende partij werd ter kennis gebracht; of
- indien één der partijen zich schuldig maakt aan enige bedrieglijke, criminele, kwaadwillige handeling of grove fout op dergelijke wijze dat naar het redelijke oordeel van de andere partij, de uitvoering van deze Overeenkomst of haar zakelijke activiteiten, haar reputatie, haar goodwill of imago hierdoor dermate negatief wordt aangetast of zou kunnen worden aangetast dat een verdere samenwerking niet meer mogelijk blijkt.
6.2. De Beroepsbeoefenaar is daarnaast, onverminderd de eventuele aansprakelijkheid van de Opdrachtgever, gerechtigd de Overeenkomst op elk ogenblik, zonder inachtneming van enige opzeggingstermijn en zonder recht op schadevergoeding of beëindigingsvergoeding, te beëindigen indien er redenen zijn die de voortzetting van de professionele samenwerking onmogelijk maken, zoals:
- omstandigheden die de onafhankelijkheid van de Beroepsbeoefenaar in het gedrang brengen; of
- omstandigheden die de Beroepsbeoefenaar in een met de deontologische, professionele en/of wettelijke normen tegenstrijdige positie brengen; of
- omstandigheden die de uitvoering van de opdracht(en) van de Beroepsbeoefenaar onmogelijk maken; of- wanneer het wederzijds vertrouwen tussen partijenzodanig is aangetast dat een verdere samenwerking niet meer mogelijk is; of
- in geval van invereffeningstelling, procedure van (vroegtijdige) ontbinding, stopzetting van activiteiten, kennelijk onvermogen of het niet langer solvabel zijn van de Opdrachtgever.
6.3. Naargelang de omstandigheden kan de Beroepsbeoefenaar zijn beslissing laten voorafgaan door een waarschuwing of een aanmaning aan de Opdrachtgever, zonder dat er in hoofde van de Beroepsbeoefenaar enige verplichting tot voorafgaande ingebrekestelling bestaat.
Wanneer de Beroepsbeoefenaar de Overeenkomst stopzet, wijst de Beroepsbeoefenaar de Opdrachtgever op de rechtshandelingen die dringend en noodzakelijk moeten worden gesteld ter vrijwaring van zijn of haar rechten, en waarvoor zij opdracht had gekregen.
6.4. In geval de Opdrachtgever het faillissement aanvraagt, in staat van faillissement zou zijn verklaard, de faillissementsvoorwaarden kennelijk zijn vervuld of indien de Opdrachtgever een aanvraag heeft ingediend tot gerechtelijke reorganisatie zoals voorzien in Titel V van het WER, of bij kennelijk onvermogen van de Opdrachtgever is de Overeenkomst van rechtswege, zonder recht op schadevergoeding in hoofde van de Opdrachtgever, ontbonden.
6.5. In geval van onmiddellijke beëindiging in de zin van dit artikel, is de Beroepsbeoefenaar steeds gerechtigd op betaling van de erelonen en kosten m.b.t. de reeds uitgevoerde werkzaamheden.
Bovendien, in geval van een wanprestatie in hoofde van de Opdrachtgever, behoudt de Beroepsbeoefenaar zich het recht voor om bij beëindiging van de Overeenkomst ten nadele van de Opdrachtgever, een forfaitaire verbrekingsvergoeding te vorderen die gelijk is aan de opzeggingsvergoeding zoals bepaald in artikel 4.1.2. resp. 4.2.2. hierboven, onverminderd het recht van de Beroepsbeoefenaar om een hogere schadevergoeding te vorderen indien de werkelijke schade hoger zou zijn.
ARTIKEL 7 - OPSCHORTING VAN DE UITVOERING VAN DE VERBINTENISSEN
In geval van niet-nakoming, niet-correcte of niet-tijdige, geheel of gedeeltelijke, uitvoering door de Opdrachtgever van zijn of haar verbintenis(sen), waaronder niet-betaling van de erelonen, vergoedingen, kosten, forfaits of voorschot(ten), is de Beroepsbeoefenaar gerechtigd de uitvoering van haar verbintenis(sen) geheel of gedeeltelijk op te schorten of uit te stellen totdat de Opdrachtgever aan zijn of haar verbintenis(sen) heeft voldaan. Dit alles onverminderd het betalen van een schadevergoeding door de in gebreke gebleven Opdrachtgever.
De Beroepsbeoefenaar brengt de Opdrachtgever schriftelijk op de hoogte van haar voornemen haar verbintenis(sen) op te schorten of uit te stellen. Indien er na de aanvang van de schorsing of het uitstel van uitvoering, rechtshandelingen dringend en noodzakelijk moeten worden gesteld ter vrijwaring van de rechten van de Opdrachtgever, en waarvoor de Beroepsbeoefenaar opdracht had gekregen, wijst zij de Opdrachtgever hierop.
De prestaties van de Beroepsbeoefenaar blijven opgeschort zolang de Opdrachtgever haar verplichtingen niet nakomt, tenzij partijen anders (schriftelijk) overeenkomen. De Beroepsbeoefenaar kan in geen enkel geval aansprakelijk worden gesteld voor eventuele nadelige gevolgen of (directe of indirecte) schade die de Opdrachtgever of derden hierdoor zouden lijden, voortvloeiend uit de opschorting van de prestaties.
Alle kosten en lasten voortvloeiend uit de opschorting of het uitstel zijn ten laste van de Opdrachtgever. De Beroepsbeoefenaar is in alle omstandigheden gerechtigd op betaling van de erelonen en kosten m.b.t. de reeds verrichte prestaties. In geen geval is de Opdrachtgever gerechtigd om zijn of haar betalingsverplichtingen op te schorten.
De opschorting van prestaties in de zin van dit artikel doet geen afbreuk aan het recht tot onmiddellijke beëindiging van de Overeenkomst door de Beroepsbeoefenaar.
ARTIKEL 8 - RECHTEN EN PLICHTEN VAN DE PARTIJEN
8.1. RECHTEN EN PLICHTEN VAN DE BEROEPSBEOEFENAAR
De Beroepsbeoefenaar voert de haar toevertrouwde opdracht uit in volledige onafhankelijkheid, met inachtneming van de toepasselijke wetgeving en in overeenstemming met de geldende normen, krachtens een middelenverbintenis.
Tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk anders overeengekomen, verbindt de Beroepsbeoefenaar zich er niet toe om enige hetzij wettelijke, hetzij contractuele verplichtingen van de Opdrachtgever na te komen of om enige verantwoordelijkheid op te nemen betreffende de activiteiten of verrichtingen van de Opdrachtgever.
De Beroepsbeoefenaar kan zich, naar haar vrije keuze, laten bijstaan door medewerkers of deskundigen, en de uit de Overeenkomst voortvloeiende opdracht(en) geheel of gedeeltelijk laten uitvoeren door (een) aangestelde(n) of deskundige(n), in welk geval de Beroepsbeoefenaar gerechtigd is de informatie en stukken die hij van de Opdrachtgever heeft ontvangen, ter beschikking te stellen van deze aangestelden of derde deskundigen. De Beroepsbeoefenaar, evenals zijn gevolmachtigde(n) of aangestelde(n), zijn tot het beroepsgeheim gehouden, onder voorbehoud evenwel van toepassing van de bepalingen van de wetgeving en reglementering tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme.
Tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk anders overeengekomen valt het nazien en/of verbeteren van de (jaar-)rekeningen, fiscale aangiften, boekhouding, stukken en/of andere bescheiden op fouten of tekortkomingen begaan in de boekjaren die de aanvang van de opdracht voorafgaan, geheel buiten de verantwoordelijkheid van de Beroepsbeoefenaar en maakt dit geen deel uit van haar opdracht.
De Beroepsbeoefenaar is niet verplicht de juistheid en volledigheid na te gaan van de informatie die de Opdrachtgever en/of diens aangestelde(n) hem overmaken, noch de betrouwbaarheid van de documenten, akten, contracten, inventarissen, facturen en bewijsstukken van alle aard, die hem door de Opdrachtgever worden toevertrouwd of voorgelegd als zijnde bewijskrachtige stukken of als stukken die als dusdanig moeten dienen. De uitvoering van de opdracht(en) van de Beroepsbeoefenaar is, tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk anders overeengekomen, niet specifiek gericht op het ontdekken van of controleren op fraude, schriftvervalsing of andere misdrijven, onrechtmatigheden of onwettigheden. Alle door de Opdrachtgever overgemaakte stukken, documenten of allerhande informatie worden geacht volledig en correct te zijn.
De Beroepsbeoefenaar, evenals haar gevolmachtigde(n) of aangestelde(n), zijn tot het beroepsgeheim gehouden, overeenkomstig de Wet van 17 maart 2019 betreffende de beroepen van accountant en belastingadviseur en de toepasselijke plichtenleer, onder voorbehoud van toepassing van de bepalingen van de wetgeving en reglementering tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme.
8.2. RECHTEN EN PLICHTEN VAN DE OPDRACHTGEVER
De Opdrachtgever en/of zijn aangestelde(n) zijn verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van de door hen aangeleverde documenten en/of de door hen verstrekte informatie.
De Opdrachtgever verbindt er zich uitdrukkelijk toe:
- de Beroepsbeoefenaar alle documenten, (bewijskrachtige) stavingstukken, data, gegevens en informatie, die nodig zijn voor de uitvoering van de opdracht tijdig en nauwgezet ter beschikking te stellen;
- de verbintenis(sen) voortvloeiende uit de Overeenkomst na te komen;
- elk gegeven, elke gebeurtenis of ontwikkeling die enige invloed zou kunnen hebben op de uitvoering van de opdracht schriftelijk ter kennis te brengen van de Beroepsbeoefenaar. Zo zal de Opdrachtgever de Beroepsbeoefenaar schriftelijk in kennis stellen van elk niet-nakomen van een betalingsverplichting, en dit vanaf de eerste vervaltermijn, ten aanzien van eender welke fiscale of sociale administratie, alsook eender welke andere schuldeiser;
- indien de Beroepsbeoefenaar hierom verzoekt, schriftelijk te bevestigen dat de verschafte documenten, inlichtingen en uitleg juist en volledig zijn;
- na te gaan of de door de Beroepsbeoefenaar geleverde documenten en staten overeenstemmen met zijn of haar verwachtingen en met de door hem of haar verschafte informatie, en indien dit niet het geval is, de Beroepsbeoefenaar hiervan onverwijld en schriftelijk op de hoogte te brengen
- de Beroepsbeoefenaar alle bevoegdheden te verlenen die nodig zijn voor een goede uitvoering van de opdracht en die de Beroepsbeoefenaar op verzoek van derden kan voorleggen
- de erelonen van de Beroepsbeoefenaar te betalen overeenkomstig artikel 9;
De Opdrachtgever is als enige verantwoordelijk voor alle management- en beleidsbeslissingen met betrekking tot de door de Beroepsbeoefenaar geleverde diensten en adviezen, het gebruik of de implementatie van de uitkomsten ervan, alsmede voor de vaststelling of de geleverde diensten resp. adviezen die geschikt zijn voor het beoogde doel.
Wanneer de Opdrachtgever informatie, stukken of documentatie van derden gebruikt of aan de Beroepsbeoefenaar verstrekt, zorgt de Opdrachtgever ervoor dat hij van deze derden alle nodige toelatingen heeft verkregen teneinde de Beroepsbeoefenaar in staat te stellen de Overeenkomst uit te voeren.
De Opdrachtgever is steeds als enige verantwoordelijk voor alle voor de opdracht(en) of diensten vereiste vergunningen en toelatingen. Eventuele schadevergoeding(en), boetes of vertragingen en, in het algemeen, de gevolgen van stopzetting van de opdracht(en) of diensten naar aanleiding van het voorgaande vallen integraal en uitsluitend ten laste van de Opdrachtgever. De Opdrachtgever erkent op de hoogte te zijn dat de Beroepsbeoefenaar gehouden is tot naleving van de bepalingen van de wetgeving en reglementering tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld en financiering van terrorisme. De Opdrachtgever verbindt er zich toe de Beroepsbeoefenaar onverwijld alle informatie en/of (onderbouwende) documenten, met inbegrip van het verstrekken van de correcte en volledige gegevens inzake woonplaats, de identiteitskaarten (zo vereist en toegelaten), de uiteindelijke begunstigden, en iedere wijziging, te bezorgen die in toepassing van voormelde of andere wetgeving zouden worden opgevraagd.
8.3. VERTROUWELIJKHEID
Alle informatie, documenten, gegevens en data, ongeacht de aard en mededelingswijze ervan, zowel mondeling als schriftelijk of op een duurzame drager (analoog of digitaal) ter beschikking gesteld, met inbegrip van bedrijfsinformatie, zakelijke, financiële, commerciële en/of technische informatie, knowhow, bedrijfsgeheimen, businessplannen, strategie gerelateerde informatie, projecties, vergoedingen, intellectuele eigendomsrechten, uitvindingen of andere creaties, processen, software, persoonsgegevens, klantengegevens e.d. alsook elke andere informatie, gegevens en bijzonderheden over een partij of die verband houden met een partij of diens activiteiten, met inbegrip van vertrouwelijke informatie met betrekking tot (het sluiten, de uitvoering en/of de beëindiging van) de Overeenkomst, die door één van de partijen in het kader van de Overeenkomst worden overgemaakt, zijn en blijven strikt vertrouwelijk en zullen niet aan derden worden overgemaakt zonder de schriftelijke toestemming van de andere partij.
Voormelde vertrouwelijkheidsverbintenis voor partijen geldt zowel tijdens de duur van de Overeenkomst als gedurende minstens een periode van tien (10) jaar na beëindiging ervan.
Vertrouwelijke informatie mag krachtens de Overeenkomst enkel worden bekendgemaakt aan personeel, aangestelden en/of onderaannemers van één van de partijen die redelijkerwijs geacht worden toegang tot deze informatie nodig te hebben met het oog op de uitvoering van de Overeenkomst. Alle door een partij verwezenlijkte of aan de andere partij toevertrouwde documenten met betrekking tot de Overeenkomst of opdracht(en), zijn en blijven exclusieve eigendom van de partij in kwestie.
Onverminderd de vertrouwelijkheidsverbintenissen in dit artikel, heeft de Beroepsbeoefenaar het recht om de (onderneming van de) Opdrachtgever te vermelden als referentie. Evenwel zal de Beroepsbeoefenaar voor het vermelden van de Opdrachtgever in het kader van marketing of publiciteit steeds vooraf de toestemming van de Opdrachtgever vragen.
8.4. VERBOD OP AFWERVING
De Opdrachtgever en de Beroepsbeoefenaar verbinden zich er uitdrukkelijk toe om, behoudens voorafgaandelijk schriftelijk akkoord van de andere partij, tijdens de hele duur van de Overeenkomst en tijdens een periode van twaalf (12) maanden na de beëindiging ervan, ongeacht de reden van beëindiging, (i) geen personeelslid of zelfstandig medewerker, in het bijzonder deze(n) betrokken bij de uitvoering van de Overeenkomst, rechtstreeks of onrechtstreeks, ongeacht op welke wijze, zij het in samenwerking met of in naam van enig ander persoon, in gelijk welke hoedanigheid, bezoldigd of onbezoldigd, af te werven en/of in dienst te nemen, en/of (ii) hem/haar rechtstreeks of onrechtstreeks prestaties te laten uitvoeren buiten het kader van een Overeenkomst tussen de Opdrachtgever en de Beroepsbeoefenaar, en/of (iii) hem/haar te overhalen hun overeenkomst of samenwerking met de Beroepsbeoefenaar resp. Opdrachtgever te beëindigen of zich op enige andere manier op nadelige wijze te mengen in de overeenkomst of samenwerking met de Beroepsbeoefenaar resp. Opdrachtgever.
Elke overtreding van dit verbod zal aanleiding geven tot een eenmalige forfaitaire schadevergoeding verschuldigd door de overtredende partij ten bedrage van € 25.000.
Partijen erkennen dat de bepalingen van huidig artikel redelijk en noodzakelijk zijn om hun legitieme belangen te beschermen. Partijen bevestigen voorts dat voornoemd bedrag een correcte en billijke inschatting is van de potentiële schade, onverminderd het recht van de schadelijdende partij om hogere schade te bewijzen en hiervoor vergoeding te vorderen. Indien één van deze bepalingen uit huidig artikel wordt geacht de beperkingen qua tijd, geografisch toepassingsgebied of omvang, of andere limieten opgelegd door de wet, te overschrijden, dan zal deze bepaling niet nietig zijn, maar worden partijen geacht te zijn overeengekomen dat deze bepaling wordt verminderd tot het maximum dat is toegestaan onder het toepasselijk recht, en zal elke bepaling van huidig artikel die deze limieten overschrijdt, van rechtswege overeenkomstig worden aangepast.
ARTIKEL 9 - ERELONEN
9.1. ALGEMEEN
De door de Beroepsbeoefenaar uit te voeren opdracht zal door de Opdrachtgever in beginsel vergoed worden in regie overeenkomstig de op dat moment toepasselijke ereloontarieven van de Beroepsbeoefenaar, welke worden vastgesteld overeenkomstig de geldende wettelijke en reglementaire bepalingen, van toepassing op de Beroepsbeoefenaar.
De ereloontarieven zijn afhankelijk van het ervaringsniveau van de betrokken medewerkers van de beroepsbeoefenaar en van de aard van de opdracht. Hoe complexer en/of hoe dringender de opdracht, hoe hoger het vereiste niveau van de medewerker en bijgevolg het uurtarief kan zijn.
Beroepsbeoefenaar is gerechtigd om zijn tarieven aan te passen in functie van complexiteit en omvang van de opdracht, de bijzondere kwalificaties van de Beroepsbeoefenaar en de algemene kosten van zijn bedrijvigheid.
De toepasselijke tarieven worden steeds vermeld in de opdrachtbrief en zijn periodiek aanpasbaar overeenkomstig artikel 9.2.
Alle tarieven zijn steeds exclusief btw en eventuele andere heffingen van overheidswege, van welke aard ook, met inbegrip van nieuwe belastingen, taksen of heffingen die na de totstandkoming van de Overeenkomst zouden worden ingevoerd, die steeds integraal ten laste van de Opdrachtgever vallen.
De kosten en erelonen zijn verschuldigd naarmate de prestaties ten behoeve van de Opdrachtgever worden verricht, ook al is de opdracht niet noodzakelijk (volledig) beëindigd. Wanneer op vraag van de Opdrachtgever een opdracht dient uitgesteld te worden ten overstaan van de overeengekomen termijn, heeft de Beroepsbeoefenaar het recht haar prestaties reeds aan te rekenen.
De Beroepsbeoefenaar zal voorgeschoten en door te rekenen kosten, die in de regel integraal ten laste van de Opdrachtgever zijn, periodiek, naarmate de werkzaamheden vorderen en in overeenstemming met de toepasselijke fiscale wetgeving, aanrekenen aan de Opdrachtgever door middel van een factuur.
9.2. INDEXATIE EN AANPASBAARHEID
De erelonen, forfaits, vergoedingen en de tarieven van de Beroepsbeoefenaar worden minstens eenmaal per jaar, van rechtswege en zonder enige voorafgaande kennisgeving daartoe, aangepast aan indexaties, wijzigingen van lonen, lasten, taksen, heffingen, kosten, marktevoluties of een andere prijsbepalende factor. De aanpassing is dus geenszins beperkt tot de algemene indexatie van de prijzen overeenkomstig de gezondheids- of consumptieprijzenindex.
De Opdrachtgever kan op eerste verzoek inzage krijgen in de gewijzigde tarieven.
9.3. BETALINGSVOORWAARDEN
Facturen en/of ereloonnota’s zijn betaalbaar uiterlijk binnen de dertig (30) dagen na factuurdatum, tenzij anders wordt vermeld op de betreffende factuur. De Beroepsbeoefenaar kan in uitzonderlijke gevallen een korting, commerciële tegemoetkoming of betalingsuitstel toestaan. Deze toekenning kan in geen enkel geval een recht naar de toekomst doen ontstaan. Niet-betaling of laattijdige betaling, geheel of gedeeltelijk, legt van rechtswege en zonder dat enige ingebrekestelling vereist is, de verplichting ten laste van de Opdrachtgever tot betaling van een intrest op het nog verschuldigde bedrag, te betalen per dag vertraging à rato van 10% op jaarbasis. Naast de verwijlinteresten worden bij gebreke aan betaling op de vervaldag de factuurbedragen van rechtswege en zonder ingebrekestelling forfaitair verhoogd met 10%, met een minimum van € 250 , dit ten titel van uitdrukkelijk tussen partijen overeengekomen schadevergoeding, dit alles onverminderd het recht van de Beroepsbeoefenaar om een hogere schadevergoeding te vorderen indien de werkelijk geleden schade hoger is en onverminderd de dwingende wetsbepalingen voor consumenten (in het bijzonder Boek XIX Wetboek Economisch Recht).
Verder zijn bij de invordering van onbetaalde facturen, in het geval de Opdrachtgever in het ongelijk wordt gesteld door de bevoegde rechtbank, alle (buitengerechtelijke en gerechtelijke) invorderingskosten integraal voor rekening van de Opdrachtgever (onverminderd de voorgaande beperkingen voor consumenten en de dwingende wetgeving ter zake, in het bijzonder Boek XIX Wetboek Economisch Recht).
Ontvangen betalingen worden eerst aangerekend op de verschuldigde kosten, vervallen intresten en schadevergoedingen, vervolgens op de hoofdsom van de oudste vervallen factuur (hoofdsom).
Ingeval van niet-betaling heeft de Beroepsbeoefenaar het recht om haar opdracht en/of prestaties tijdelijk te schorsen overeenkomstig artikel 7 of definitief te beëindigen overeenkomstig artikel 6, zonder dat dit aanleiding kan geven op enig recht op schadevergoeding in hoofde van de Opdrachtgever.
De niet-betaling op de vervaldag van één enkele factuur maakt het verschuldigd saldo van al de andere, zelfs niet-vervallen facturen van rechtswege onmiddellijk opeisbaar. Hetzelfde geldt bij gehele of gedeeltelijke niet-tijdige betaling van hoger vermelde nalatigheidsinteresten en schadebeding. Indien de Opdrachtgever uit meerdere personen (natuurlijke of rechtspersonen) bestaat, zijn deze hoofdelijk en ondeelbaar gehouden tot de betalingen waartoe de Overeenkomst met de Beroepsbeoefenaar hen verplicht.