Vereenvoudiging voor bouwwerkzaamheden in het buitenland


Verricht u bouwwerkzaamheden voor particulieren in het buitenland ? Maak vanaf 1 juli gebruik van het vereenvoudigde One Stop Shop systeem voor btw!

OSS

Indien u bouwwerkzaamheden verricht in het buitenland, is hierop buitenlandse btw van toepassing. Voor B2B-diensten is dat gelukkig niet zo complex, daar factureert u gewoon met verlegging. Bij diensten voor particulieren is dat helaas wat anders. Tot op heden moest u daarvoor een buitenlands btw-nummer aanvragen en in het buitenland btw-aangiftes indienen. Een hele administratieve mallemolen dus.

Vanaf 1 juli 2021 heeft u echter de mogelijkheid om gebruik te maken van een vereenvoudigd “One Stop Shop” (OSS) systeem. U hoeft dan geen btw-nummer meer in het buitenland aan te vragen (of aan te houden) en hoeft geen beroep meer te doen op een buitenlandse boekhouder om deze aangiftes in te dienen.

De verschuldigde buitenlandse btw kan aangegeven én betaald worden via de OSS-aangifte. Het gaat om een globale btw-aangifte per kwartaal waar u de omzet per lidstaat en de bijhorende buitenlandse btw kan aangeven. Deze aangifte gebeurt gewoon via de Belgische internettoepassing INTERVAT, net zoals uw periodieke btw-aangifte en moet voor het einde van de maand volgend op het kalenderkwartaal zijn ingediend en betaald. De buitenlandse btw wordt dan ook voldaan via 1 globale betaling.

Het systeem is niet verplicht maar kan wel zeer interessant zijn indien u sporadisch werken verricht voor particulieren in het buitenland en zéker als u in verschillende lidstaten werkt. Vergeet dan wel niet om het juiste buitenlandse btw-tarief aan te rekenen.

Ook als u reeds beschikt over een buitenlands btw-nummer voor zulke werkzaamheden, kunt u vanaf 1 juli overschakelen naar deze OSS-regeling. Het buitenlands btw-nummer kan u dan stopzetten, tenzij u dat ook voor andere doeleinden nodig zou hebben.

Neem gerust contact op met uw dossierverantwoordelijke om te bekijken wat voor u het meest interessant is!

Gerelateerde nieuwsartikels