Wat is er aan de hand?
Vanaf 1 januari 2025 is het niet langer toegestaan om als onderaannemer al het werk dat je hebt aangenomen, integraal door te schuiven naar anderen (zgn. sub-onderaannemers). Naast het einde van de volledige sub-onderaannemingsketen, betekent dit dat je zelf de ‘mouwen moet opstropen’ en (minstens) een deel van de opdracht zelf moet uitvoeren.
De wetgever heeft nl. bepaald dat je minstens ‘1%’ van de werkzaamheden zelf moet uitvoeren. Het is voorlopig onduidelijk hoe de inspectiediensten (en rechtbanken) dit begrip zullen invullen.
Waarom?
Deze wetgeving is bedoeld om de strijd tegen illegale tewerkstelling en sociale dumping tegen te gaan. Tegelijkertijd mikt de werkgever op het bevorderen van de arbeidsomstandigheden en eerlijke concurrentie. Ondernemingen die zich wél aan de regels houden, worden oneerlijk benadeeld door concurrerende bedrijven die gebruik maken van louter financiële onderaanneming om de kosten te drukken.
Wie wordt hierdoor geraakt?
Deze regels zijn specifiek gericht op de bouwsector (uitvoering van ‘werken in onroerende staat’), de vleesnijverheid en verhuissector.
Wordt verboden:
- volledige sub-onderaanneming al dan niet door het inschakelen van verschillende sub-onderaannemers
- als onderaannemer enkel de coördinatie van de uitvoering van de werken behouden
- specifiek voor de verhuissector: bovenop het verbod op financiële onderaanneming wordt het ook verboden om meer dan drie niveaus van onderaanneming in de keten te hebben.
Maar geen zorgen als je een hoofdaannemer of projectontwikkelaar bent; voor jullie gelden er uitzonderingen. Jullie kunnen nog steeds de hele opdracht uitbesteden zonder problemen.
Waarom is dit belangrijk voor jou?
Als ondernemer wil je natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. Overtredingen van deze nieuwe regels kunnen leiden tot flinke boetes (sanctieniveau 4 van het Sociaal Strafwetboek) en (in theorie) zelfs gevangenisstraffen. Andere sancties zijn ook mogelijk zoals de betaling van (bijkomende) sociale zekerheidsbijdragen en schadevergoedingen aan de betrokken werknemers.
Het is dus essentieel om je bedrijfsvoering hierop aan te passen en ervoor te zorgen dat je voldoet aan de nieuwe eisen.
Wat moet je nu doen?
Neem de tijd om je voor te bereiden op deze veranderingen. Kijk naar je huidige contracten en zorg ervoor dat je klaar bent om een deel van de werkzaamheden zelf op te pakken. Dit is niet alleen een wettelijke vereiste, maar ook een kans om je onderneming future proof te maken zodat deze kan blijven groeien.