Kinderen ten laste: belastingvrije som
Een van de punten die in het regeerakkoord met betrekking tot gezinsfiscaliteit wordt aangepakt, is de toeslag op de belastingvrije som voor kinderen ten laste. In het huidige fiscaal systeem stijgt het bedrag voor kinderen ten laste naar mate het aantal kinderen toeneemt. Voor inkomstenjaar 2024 krijgt men voor één kind een toeslag van 1.920 EUR, voor twee kinderen 4.950 EUR en voor drie kinderen 11.090 EUR.
Het nieuwe systeem wil echter afstappen van de progressieve toeslag die afhankelijk is van het aantal kinderen en kiest in plaats daarvan voor dezelfde toeslag voor elk kind met een plafond. Deze wijziging moet de sociale neutraliteit waarborgen. Daarnaast zal de toeslag op de belastingvrije som die van toepassing is op alleenstaande ouders, alleen nog toegekend worden aan ouders die daadwerkelijk alleenstaand zijn.
We vermoeden dat (net zoals bij de kinderbijslag een aantal jaren terug) deze regeling enkel zal gelden voor nieuw geboren kinderen, maar wachten daarvoor graag de ontwerpteksten van de wetgeving af.
Er zal onder de nieuwe regering ook onderzocht worden of de belastingvermindering voor kinderopvangkosten verhoogd kan worden voor actieven. Momenteel krijgen alle ouders een belastingvermindering van 45% op kinderopvangkosten, rekening houdend met een maximumbedrag per dag per kind.
Er wordt ook gewerkt aan de huidige situatie waarin sommige mensen geen belastingen betalen, maar toch belastingteruggaven voor kinderen ten laste ontvangen. Dit draagt namelijk bij aan de inactiviteitsval, waarbij het verschil tussen werken en niet werken kleiner wordt. Om dit te voorkomen, zal het belastingkrediet voor kinderen ten laste niet langer geïndexeerd worden.
Huwelijksquotiënt
In het huidige systeem bestaat het huwelijksquotiënt, een fiscale techniek die gehuwden en wettelijk samenwonende waarvan één van de partners weinig of geen inkomsten heeft, in staat stelt een deel van het inkomen van de werkende partner over te dragen om zo de belasting te verlagen. Het nieuwe regeerakkoord wil het huwelijksquotiënt voor niet-gepensioneerden halveren tegen 2029. Voor gepensioneerden zal de regeling van het huwelijksquotiënt ook afgebouwd worden, maar dit zal op lange termijn uitdoven.
Onderhoudsuitkeringen
Het belastingvoordeel voor betaalde onderhoudsuitkeringen, zoals betalingen aan een ex-partner of voor het onderhoud van kinderen, bedraagt momenteel 80%. Dit belastingvoordeel zal onder het nieuwe regeerakkoord echter verlaagd worden naar 50%. Daarnaast zullen onderhoudsuitkeringen aan personen buiten de Europese Economische Ruimte (EER) niet langer aftrekbaar zijn in de personenbelasting.
Studentenarbeid en kind ten laste
Ten slotte is er al enige tijd vraag van studenten en hun ouders voor verhoging van studentenuren binnen de studentenarbeid. Studenten die namelijk teveel werken en bijgevolg te veel verdienen, kunnen hun status als ten laste zijn van hun ouders verliezen. Dit brengt aanzienlijke gevolgen teweeg, zoals het verlies van belastingvoordelen, waaronder het kindergeld. Het nieuwe regeerakkoord beoogt aan de vraag van studenten en ouders tegemoet te komen door de vrijstelling van inkomsten uit studentenarbeid te verdubbelen en het maximumbedrag van de netto bestaansmiddelen te verhogen naar 12.000 EUR voor iedereen. Tevens zal ook het aantal toegestane studentenuren permanent verhoogd worden naar 650 uren, ongeacht in welke sector de student werkzaam is.
Deze fiscale hervormingen zijn een poging om het belastingstelsel aan te passen aan de veranderende realiteit van onze samenleving, waarin de traditionele gezinsstructuren steeds minder de norm zijn.
Morgana Moreel