Update coronasteunmaatregelen : Vlaams beschermingsmechanisme

Covid-19 Ondernemersadvies October 16, 2020
Corona covid

Zowel de Federale regering als de Vlaamse regering hebben na de coronamaatregelen snel steunmaatregelen aangekondigd. In het rijtje van deze steunmaatregelen – in hoofdzaak: de coronahinderpremie, de compensatie- en ondersteuningspremie, het overbruggingsrecht – werd nu ook het ‘Vlaams beschermingsmechanisme’ toegevoegd.

In een notendop

Het Vlaams beschermingsmechanisme is een subsidie om ondernemingen – die exploitatiebeperkingen kennen door de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad/lokale autoriteiten – met een omzetdaling van minstens 60% in de maanden augustus-september 2020, financieel te ondersteunen.

Referteperiode

Essentieel is dat de omzetdaling het gevolg is van verminderde prestaties te wijten aan de opgelegde exploitatiebeperkingen, en geenszins door bvb. uitgestelde facturatie.

De referteperiode is in principe 1 augustus 2019 tem. 30 september 2019.

Bedrag

De premie bedraagt 7,5% van de omzet, excl. btw, in de maanden augustus en september 2019 en is beperkt tot maximum € 15.000. Indien u actief bent als traiteur of cateraar is de premie beperkt tot maximum € 3.000, tenzij u beschikt over een geregistreerd kassasysteem (GKS). Voor zelfstandigen in bijberoep bedraagt de premie 3,75%.

Opgelet: indien u vrijwillig besloot om minder dagen te openen in de periode 24/08/2020 tem. 30/09/2020 (in vergelijking met de referteperiode) wordt de premie gehalveerd.

Aanvraag

De aanvraag is mogelijk via de website van Vlaio via deze link en dient uiterlijk op 15 november 2020 ingediend te worden. Hier vindt u ook een volledig overzicht van de toepassingsvoorwaarden, handleiding en veel gestelde vragen terug.

Uiteraard kan u, zoals steeds, rekenen op onze bijstand bij het vervolledigen van de aanvraag.

Voor vragen kan u steeds terecht bij uw dossierverantwoordelijke of op het mailadres: corona@fineko.be.

Het coronateam van Fineko

Gerelateerde nieuwsartikels